VERKOCHT

Artikel 5 van 2493

Blikken Trommel of Winkelblik voor Koffie en Thee van het merk Van Nelle, Rotterdam uit 1930

Artikelnummer: BT-3411-21

Blikken Trommel of Winkelblik voor Koffie en Thee van het merk Van Nelle, Rotterdam uit 1930. 

  • Vervaardigingsdatum: 1930 tot 1935 
  • Vervaardiger/fabrikant: Wed. J. van Nelle
  • Ontwerp: Jac. Jongert (Wormer 1883 - Reeuwijk 1942) 

Van Nelle winkelblik voor Koffie en Thee 

Beschrijving
Robuust stoer vintage/brocante winkelblik van Van Nelle voor Koffie en Thee in rood en geel. Dit winkelblik van Van Nelle is een ontwerp van Jac. Jongert. In 1930 een revolutionair ontwerp, nu een stijl icoon en een voorbeeld van Dutch Design. De bedrukking is verdeeld in een geel vlak (onder) en een rood vlak (boven) met belettering in de kleuren wit, rood en blauw. De strakke en zakelijke vormgeving stonden voor modern en vooruitstrevend, het imago waarmee Van Nelle zich wilde onderscheiden van de concurrenten.

Het blik heeft een gefelste zijnaad, heeft een rode stuitrand voor het deksel en de rand van het blik is omgerold. Het deksel heeft een handgreep en is met omhangscharnieren bevestigd. De bodem is met een platte felsnaad aan de buitenzijde bevestigd.

Teksten rondom en op deksel: "VAN NELLE VOOR KOFFIE EN THEE".

Tekst op het deksel aan de binnenzijde in een zwart rechthoekige kader: DEZE BUS wordt alleen aan onze afnemers IN BRUIKLEEN gegeven, die daarin onze Verpakte Koffie en Thee bewaren, en moet ons, worden uitgeleverd, zoodra zij daarmede ophouden. DE ERVEN DE WED. J. VAN NELLE

Conditie
Dit Van Nelle winkelblik voor koffie en thee verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Niet doorgeroest, goede bodem. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 37 cm. 
  • Lengte: 42 cm.
  • Breedte: 28 cm.

Van Nelle was een Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.

In 1782 begonnen Johannes van Nelle en zijn vrouw Hendrica een winkel in koffie, thee en tabak aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Johannes van Nelle in 1811 zette zijn weduwe de winkel voort. In 1813 overleed ook de weduwe. Zoon Johannes van Nelle jr. en zijn zwager Abraham Goedkoop zetten de zaak voort onder de naam De Erven de Wed. J. van Nelle. Na de dood van Johannes van Nelle jr. nam de familie Van der Leeuw in 1837 een aandeel in de firma. Vanaf 1845 was Van Nelle in zijn geheel in handen van de familie Van der Leeuw.

Jacobus Johannes van der Leeuw bouwde het bedrijf tussen 1837 en 1881 uit. Hij legde wereldwijde handelscontacten, stichtte eigen plantages in Nederlands-Indië en bouwde de winkel uit tot een fabriek voor het branden van koffie en het verwerken van tabak en thee. Rond de eeuwwisseling werden koffie en thee steeds belangrijker. Het ging Van Nelle dan ook voor de wind. 

Het bedrijf onderscheidde zich door een geheel eigen aanpak, met aansprekende reclamefiguren als Piggelmee. De periode rond de Tweede Wereldoorlog was moeilijk voor Van Nelle. Maar vanaf de jaren vijftig ging het onder de leiding van directeur J.P. Coelingh weer beter. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Van Nelle winkeltrommel of winkelblik - koffieblik - theeblik - voorraadblik - bewaarblik - productverpakking

Onderwerp / Thema
Van Nelle - Koffie - Thee - bewaarblik

Decoratie
Brede banen in geel en rood

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Geel - rood - zwart - wit

Uitgever
Van Nelle Rotterdam

Vervaardiger
DE ERVEN DE WED. J. VAN NELLE

Ontwerper
Jac. Jongert (Wormer 1883 - Reeuwijk 1942)

Merk
Van Nelle

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Groot winkelblik met scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1930 - 1935

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
37,50 cm

Lengte
41,50 cm

Breedte
28,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel