VERKOCHT

Artikel 907 van 1119

Rechthoekige trommel voor taartmix van Koopmans

Artikelnummer: BT-3316-21

Rechthoekige trommel voor taartmix van Koopmans.

  • Vervaardiger: Koopmans Koninklijke meelfabrieken
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 90

Rechthoekige trommel met afbeeldingen van een theevisite en een picknick in een korenveld met een molen op de achtergrond voor taartmix van Koopmans.

Beschrijving
Rechthoekige hoge blikken doos voor Koopmans, anno 1846.  Dit blik is voorzien van een los oversluitdeksel. De decoratie van dit fraaie blik bestaat uit een bruine ondergrond met op het deksel de merknaam Koopmans en het jaartal anno 1846.

Op alle vier de zijkanten in een passe-partout met oranje omlijsting staan twee verschillende afbeelding waarin cake en appeltaart de hoofdrol spelen.

Op de ene afbeelding is een picknick te zien met een vrouw en man. Als achtergrond een korenveld met molen. Verder een kleed met daarop een broodmand. De man heeft al een stuk appeltaart, terwijl de vrouw net een stuk aansnijdt.

Op de andere afbeelding zien we een huiselijk tafereel aan de eettafel waarbij een man en vrouw klaar zijn voor het drinken van een kopje thee. Daar hoort uiteraard een zelfgebakken cake van Koopmans bij.

Het gehele blik heeft een mooie op craquelé lijkende afwerking.

Conditie
Dit blik verkeert in een goede staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving

Formaat

  • Hoogte: 17,5 cm. 
  • Lengte: 12,3 cm. 
  • Breedte: 8,3 cm.

Koopmans Koninklijke Meelfabrieken
Koopmans Koninklijke Meelfabrieken is een meelfabriek te Leeuwarden waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1846.

In 1846 besloot Uilke Klazes Koopmans, die bakkersgezel bij zijn vader was, om zelfstandig te beginnen, ook gezien zijn aanstaande huwelijk met Trijntje Jans Biersma. Hij kocht een rosmolen in Holwerd om daarmee boekweit te builen en te malen. Dit gewas werd veel verbouwd in Friesland en ook veel toegepast in pannenkoeken en gruttenbrij. Wegens de gelijkmatige tred van paarden waren rosmolens voor dit werk zeer geschikt. In 1856 probeerde hij ook tarwe te malen, maar hiervoor bleek zijn molen niet geschikt.

De productie nam toe, dus de boekweit moest van buiten Friesland worden aangevoerd. Grotere schepen konden Holwerd echter niet bereiken en de grondstof moest worden overgeslagen. Dit was de reden waarom Uilke zich in Leeuwarden vestigde. Van nu af aan werd ook graan geïmporteerd vanuit Amerika en de Baltische staten. In 1867 werd de Stoommeelfabriek van Hein Blok Wybrandi, koopman in Leeuwarden, overgenomen. De stoommachine, met een vermogen van 2 pk (1,5 kW), bleek echter ontoereikend en moest worden vervangen.

In 1881 werd het bedrijf door zoon Jan Koopmans overgenomen.

De volgende generatie bestond uit de drie broers Uco, Daan en Jo Koopmans. Het bedrijf ging diversificeren en er kwam ook een consumentendivisie die onder meer pannenkoekmixen leverde. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Bewaarblik voor taartmix van Koopmans

Onderwerp / Thema
Cake - appeltaart - blik - Koopmans - thee - picknick

Decoratie
Theevisite - picknick - molen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Bruin - meerkleurig

Vervaardiger
Koopmans Koninklijke Meelfabrieken

Merk
Koopmans

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
Jaren 90

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
17,50 cm

Lengte
12,30 cm

Breedte
8,30 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel