VERKOCHT

Artikel 17 van 2493

Rechthoekige trommel voor 1 kg KWATTA cacao met voorstelling Delftsblauw tegeltableau van visserdorp

Artikelnummer: BT-3313-21

Rechthoekige trommel voor 1 kg KWATTA cacao met voorstelling Delftsblauw tegeltableau van visserdorp.

  • Vervaardiger: Bekkers
  • Vervaardigingsdatum: 1900 - 1949

Beschrijving
Hoog rechthoekig model blik met brocante uitstraling en bedrukt met een voorstelling van vier tegeltableau's in blauw. Het blik is uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. Dit betreft een omhangscharnieren met losse lipjes. De vier voorstellingen op dit blik bestaan uit een kustlandschap met haven, figuren en gebouwen, een bootje met figuren en koeien langs de oever, een jongen in de haven met een kopje kwatta cacao en een meisje voor een aantal huizen met een blik kwatta cacao onder haar arm. Blauwe randversiering. Het blik is vervaardigd door de firma Kwatta, zij maakten Nederlandse cacao. Op het blik staat: 'Kwatta's Olanda Cacao, gegarandeerd zuiver; Kwatta's dutch cocoa, guaranteed pure'. Bovenop stuurman achter wiel. Tekst: KWATTA's Olanda cacao, gegarandeerd zuiver (ook in Engels en Frans), Breda Holland; Trade mark netto 1 kilo. 

Conditie
Dit blik verkeert in een originele brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 22,5 cm. 
  • Lengte: 12 cm.
  • Breedte: 8,5 cm.

Kwatta is sinds 1972 een volledig Belgische merknaam voor chocoladeproducten. Eerder was het een Belgisch-Nederlands merk chocolade, geproduceerd in Breda en Bois-d'Haine (sinds 1913), met chocola afkomstig van een Surinaamse cacaoplantage met dezelfde naam. Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden. 

De geschiedenis van Kwatta vindt haar oorsprong in Suriname. Daar bezat de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw in de buurt van Paramaribo een cacaoplantage die de naam Kwatta had. 

De uitdrukking "Aller ogen zijn gericht op Kwatta", is van vroeger en niet (meer) zoveel in zwang,. Het is van dit chocolademerk afkomstig. Met de uitdrukking wordt bedoeld dat iedereen zijn aandacht op een specifiek punt of onderwerp vestigt. In Noord-Brabant en Gelderland wordt het woord kwatta, met name door ouderen, nog steeds gebruikt als men chocolade bedoelt, bijvoorbeeld om te vragen "Motte gij un stukske kwatta?" Chocoladehagelslag werd ook wel kwattastrussel genoemd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Cacaoblik - trommel - verpakking

Onderwerp / Thema
Cacao - chocolade - Kwatta - productverpakking - reclame

Decoratie
Delftblauw - tegels - landschap - Holland - vissersdorp - dorpsgezicht - klederdracht

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Wit - blauw

Uitgever
Kwatta Breda

Vervaardiger
Bekkers

Merk
KWATTA

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1900 - 1949

Kwaliteit
Goede brocante staat met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
22,50 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
8,50 cm

Inhoud
1 Kg

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel