VERKOCHT

Artikel 27 van 1128

Ronde vintage blikken bus voor Havermout met afbeeldingen van haver en de tekst "H-O Havermout 50 jaar"

Artikelnummer: BT-3302-21

VERKOCHT


Ronde vintage blikken bus voor Havermout met afbeeldingen van haver en de tekst "H-O Havermout 50 jaar". 

  • Vervaardiger: Thomassen & Drijver
  • Vervaardigingsdatum: 1985

Beschrijving
Hoge cilindrische bus voorzien van een los oversluitdeksel. De bus is aan de achterzijde voorzien van een gefelste langsnaad. Decoratie van dit blik bestaat uit een créme-gele ondergrond met daarop oranjekleurige afbeeldingen  van haver. 

Op de voorkant van de bus in een gele tekstwolk met daaroverheen een oranje banner. Tekst op bus: "H-O natuurgezonde Havermout 50 jaar".

Conditie
Deze havermoutbus uit 1985 verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. 

Formaat

  • Hoogte: 22 cm. 
  • Diameter: 11 cm.

Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt veel gebruikt voor de bereiding van een ontbijt in papvorm.

De haverkorrel wordt gewassen en ontdaan van het kroonkaf, deze buitenste schutblaadjes van de graankorrel zijn niet eetbaar. De haver wordt langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft. De korrels worden vervolgens verhit en in stukjes geknipt die worden gestoomd en plat gewalst. Voor volkoren havermout worden de korrels eenmaal doormidden geknipt, de kooktijd voor de bereiding tot pap is daardoor langer. De haverkorrels voor snelkookhavermout zijn meerdere malen gebroken, het resultaat is een meer korrelige structuur, dit verkort de kooktijd. Kant-en-klaarhavermout is een soort poeder, de haver is eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.

Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt, maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken bewaarbus voor Havermout

Onderwerp / Thema
Jubileum - 50-jarig bestaan - herinnering

Decoratie
Haver

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Crémegeel - oranje - geel -groen

Vervaardiger
Thomassen & Drijver

Merk
H-O havermout

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Jubileumbus voor H-O Havermout 50 jaar - los oversluitdeksel

Tijdperk
1985

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
22,00 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel