-25%
Crème emaille BK kookpan met groene rand, gouden bies en zwarte bakelieten grepen
Artikelnummer: BR-3155-21Crème emaille BK kookpan met groene rand, gouden bies en zwarte bakelieten grepen.
- Vervaardiger: Nederlands. BK
- Vervaardigingsdatum: Jaren 1950 - 1960
Beschrijving
Brocante crémekleurige emaille BK kookpan uitgevoerd met een groene rand en een goudkleurige bies en voorzien van zwarte bakelieten grepen. Het deksel heeft een bakelieten knop en heeft een overkookrand waar het deksel op rust (het deksel ligt dus iets verzonken in de pan en er niet bovenop).
Vervaardigd door Hendrik Berk in Kampen (BK)
Conditie
Deze brocante geëmailleerde kookpan verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan slijtage gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.
Formaat
- Hoogte: 12,5 cm.
- Breedte (met grepen): 32 cm.
- Diameter: 23,5 cm.
BK
In 1851 maakte Hendrik Berk in Kampen (BK) melkbussen, potten, pannen en kookgerei in opdracht van particulieren en bedrijven. Veertig jaar later slaagde hij erin, zijn plaatstaal geslagen pannen en trommels van een laagje beschermende email te voorzien. Hij legde daarmee het fundament voor BK, het bedrijf dat nog steeds met groot succes Nederland voorziet van pannen.
Een pan (Nederlands-Nederlands) of pot (Vlaams, Belgisch-Nederlands en Gronings) is een gebruiksvoorwerp, in de regel cilindrisch van vorm, waarin iets gekookt of gebakken kan worden. In Vlaanderen spreekt men over een pan of bakpan als men het in Nederland over een koekenpan heeft, ander kookgerei heet er kookpot of kortweg pot of kom. In sommige Vlaamse dialecten gebruikt men het woord casserole, wat het Franse verkleinwoord van het Provençaalse woord 'cassa' (kom) is, en het Franse woord voor steelpan.
Het verschil tussen pot en pan in Vlaanderen; een pot heeft een hoge, overwegend verticale wand, een pan heeft een lage, meestal schuine wand. Koken, sudderen en pruttelen met vocht gebeurt in een (hoge) pot, veelal met deksel. Met vet of olie bakken, braden en sauteren in een (lage) pan, veelal zonder deksel.
De oren of handvatten en de steel van een pan kunnen van hetzelfde materiaal als de pan gemaakt zijn, met als nadeel dat ze ook heet worden, maar wel in de oven kunnen. Wanneer ze uit bakeliet, kunststof of hout gemaakt zijn, kan de pan zonder een pannenlap worden opgepakt. Holle delen kunnen beter vermeden worden daar deze moeilijk te reinigen of droog te maken zijn. Een goed ontworpen pan heeft ook een overkookrand waar het deksel op rust (het deksel ligt dus iets verzonken in de pan en er niet bovenop). Het deksel heeft een druiprand dat belet dat condensatievocht afdruipt als men het deksel omgekeerd in de hand heeft (45°) of neerlegt.
Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland
Soort object
Kookpan met bakelieten grepen
Onderwerp / Thema
Koken - keuken - vaatwerk
Decoratie
Groene rand - gouden bies
Categorie
Brocante
Kleur
Créme - groen - goud
Vervaardiger
Nederlands, Hendrik Berk in Kampen
Merk
BK
Materiaal
Emaille - metaal - bakeliet
Bijzonderheden
Geëmailleerd en met bakelieten grepen
Tijdperk
1950 - 1960
Kwaliteit
Goede vintage staat
Hoogte
12,50 cm
Breedte
32,00 cm (with handles)
Diameter
23,50 cm
Verzendmethode
Pakketpost met track & trace