A R C H I E F

Vorige Artikel 294 van 1099 Volgende

Vintage blik met craquelé en bloemendecoratie

Artikelnummer: BT-3103-20

Vintage blik met craquelé en bloemendecoratie.

  • Vervaardiger: ...
  • Vervaardigingsdatum: ...

Beschrijving
Rechthoekig vintage blik uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een lichtgele ondergrond met goudkleurige details. Op het deksel bevindt zich een mooie bloemendecoratie. Het gehele blik heeft een craquelé-effect.

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 7 cm.
  • Lengte: 17,5 cm.
  • Breedte: 14,5 cm.

Craquelé, craquelure of craqueleren duidt op het verschijnen van kleine scheurtjes in materialen.

In de schilderkunst verwijst craquelure naar kleine barstjes in het schildersdoek of paneel die kunnen wijzen op ouderdomsverschijnselen. De verflagen breken los van elkaar, of zelfs van de ondergrond.

De oorzaak van craquelé bij oude schilderijen is het verschijnsel dat lagen verf en vernis in de loop van de jaren de elasticiteit verliezen. De rek en krimp die optreedt in deze materialen door verschillen in temperatuur of vochtigheid leiden dan tot kleine scheurtjes of barstjes, omdat de verf niet meer kan meebewegen. Op houten panelen kan de ondergrond barsten, waardoor er ook barsten in de verf ontstaan.

Craquelé kan ook diverse andere oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een onjuiste verhouding tussen bindmiddel en pigment. Er zal nog sneller effect optreden als niet de juiste vet over mager techniek is toegepast, maar als juist sterk verdunde verf over een vettere, meer oliehoudende laag, is heengezet. Craquelé kan worden tegengegaan door een restaurator.

Te veel gebruik van siccatief kan ook tot craquelé lijden; dit gebeurde vaak in de 19e eeuw. Ook het vernissen voordat de verf geheel droog is kan barsten veroorzaken.

Het is mogelijk om opzettelijk craquelé aan te brengen; schilderijenvervalsers doen dat, maar het kan ook onschuldig zijn om een nieuw schilderij een oudere uitstraling te geven. De verf wordt harder gemaakt door hem een aantal malen met heet water te begieten. De craquelure kan dan met de hand erin gegrift worden. Als de nog natte verflaag ten slotte veel te vroeg in de vernis gezet worden is resultaat verzekerd.

Op doek zijn de barstjes bij dun opgebrachte verf ook dun, maar dikkere verflagen kunnen leiden tot diepe en brede craquelures.

Land van herkomst
Onbekend

Soort object
Blikken doos - trommel

Onderwerp / Thema
Blik - bewaren - opbergen - huishoudelijk

Decoratie
Bloemen - craquelé

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Lichtgeel - goud - meerkleurig

Merk
...

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
7,00 cm

Lengte
17,50 cm

Breedte
14,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel