A R C H I E F

Vorige Artikel 305 van 1099 Volgende

Vintage aardewerk vaas met bloemdecoratie modelnr. 3046

Artikelnummer: AW-3088-20

Vintage aardewerk vaas met bloemdecoratie modelnr. 3046

  • Vervaardiger:
  • Vervaardigingsdatum:

Beschrijving
Bruine geglazuurde vintage vaas met mooi bloemenpatroon in de kleuren wit, zwart en rood. Onderaan de bodem gemarkeerd met het modelnummer: 3046

Conditie
Deze vaas verkeert in een nette vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 22 cm.
  • Diameter: 9 cm.
  • Model: 3046

Aardewerk is een verzamelnaam voor bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius uit klei gebakken keramiek, zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken en tegels.

Aardewerk is zachter en minder duurzaam dan steengoed en porselein, maar het is veel gemakkelijker en goedkoper te maken. Vanwege de poreusheid van aardewerk dient het vrijwel altijd geglazuurd te worden. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken. Goede klei voor deze producten is kaolien (China-clay), een fijne witbakkende kleisoort.

Onder aardewerk in eenvoudige vorm worden voorwerpen verstaan die gemaakt zijn van leem of klei, vaak gehaald langs rivieren. Deze worden na droging gebakken en daardoor hard. Door de hoge temperatuur bij het bakken zijn de kleideeltjes aan elkaar geklit of gesinterd. Het materiaal zal dan meestal niet meer door water worden verweekt en uiteenvallen, maar bijvoorbeeld het zwarte aardewerk uit de omgeving van Mohács is zonder nabehandeling niet watervast.

Bij gebruik van mindere soort klei kan men niet met hoge temperaturen bakken en blijft het werkstuk poreus. Deze moet dan met een glazuurlaag worden bedekt om waterdicht te worden. Voor glazuur, een glassoort, gebruikt men lood- of tinglazuur. Deze smelt bij niet te hoge temperatuur en vloeit over het oppervlak van het product. Deze glazuur kan transparant of dekkend van kleur zijn. Bovendien worden glazuren gebruikt om het aardewerk van diverse kleuren te kunnen voorzien.

Land van herkomst
Onbekend

Soort object
Aardewerk vaas(je)

Onderwerp / Thema
Vaas - bloemen

Decoratie
Bloemenpatroon

Categorie
Aardewerk - keramiek

Kleur
Bruin - rood - wit

Vervaardiger
...

Merk
Model 3046

Materiaal
Aardewerk - glazuur

Bijzonderheden
Modelnr. 3046

Tijdperk
1970 - 1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
22,00 cm

Diameter
9,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel