A R C H I E F

Vorige Artikel 364 van 1099 Volgende

Vintage blik met in reliëf het schilderij De Boerenbruiloft van David Teniers

Artikelnummer: BT-3024-20

Vintage blik met in reliëf het schilderij De Boerenbruiloft van David Teniers. 

  • Vervaardiger: Verblifa
  • Vervaardigingsdatum: 1925 / 1949

Beschrijving
Rechthoekig metalen vintage blik voorzien van een scharnierend oversluitdeksel waarop in reliëf een afbeelding van een schilderij van de Vlaamse barokschilder David Teniers. Uitgebeeld op het deksel is het bekende schilderij: "De Boerenbruiloft'. Zowel het deksel als de blikken doos zijn uitgevoerd met een rolrand.

Het deksel heeft omhangscharnieren met losse lipjes. Het blik heeft een gefelste langsnaad. De decoratie bestaat verder uit een ondergrond van zilverkleurige en zwarte details in relief. De lange zijkanten hebben een etiket met de tekst: `TENIERS'.

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 4,5 cm. 
  • Lengte: 33.8 cm. 
  • Breedte: 24 cm.

David Teniers (Antwerpen 1582 – 29 juli 1649) was een Zuid-Nederlands kunstschilder uit de barokperiode; hij wordt "de Oude" genoemd om hem te onderscheiden van zijn zoon David Teniers (II) de Jonge en zijn kleinzoon David Teniers (III).

David Teniers kreeg een eerste schildersopleiding van zijn broer Juliaen, en was achtereenvolgens in de leer bij Rubens in Antwerpen en bij Elsheimer in Rome; in 1606 trad hij toe tot het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

Teniers probeerde grote religieuze, historische en mythologische composities te maken; toch werd hij vooral bekend om zijn landschappen en dorpstaferelen, gekenmerkt door een levend gevoel voor humor, en die weleens verward worden met het vroege werk van zijn zoon David (II). Hij werkte samen met Pieter Neeffs (I).

Werk van deze schilder is te vinden in Sint-Pauluskerk (Antwerpen), in Wenen, Londen, Sint-Petersburg, Madrid, Brussel, Dowaai, München, Dresden en Berlijn.

Teniers was ook een succesvol handelaar in schilderijen; het is bekend dat hij in 1635 in Saint-Germain, Parijs, was met een groot aantal schilderwerken van hemzelf en van zijn vier zonen.

David Teniers II, ook David Teniers de Jonge genoemd (gedoopt te Antwerpen, 15 december 1610 – Brussel, 25 april 1690), was een Vlaamse barokschilder. Hij werkte in vele genres, inclusief landschappen, portretten, genrestukken, kunstverzamelingen en stillevens. Hij was schilder aan het Brussels hof en conservator van de kunstverzameling van aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk.

Hij werkte merendeels te Antwerpen en Brussel, maar woonde vanaf 1662 in Perk. Zijn vader en zijn zoon heetten ook beiden David Teniers en waren beiden schilders van een zekere bekendheid, ook al zijn zij nooit zo beroemd geworden als David Teniers de Jonge. Zijn jongere broer Abraham Teniers was ook schilder en werkte samen met hem.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel - doos

Onderwerp / Thema
De Boerenbruiloft van David Teniers

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Zilverkleurig - metaal

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Merk
Teniers

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - reliëf

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,50 cm

Lengte
33,80 cm

Breedte
24,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel