Artikel 150 van 153

Rechthoekig antiek blik met scharnierend deksel, "A. Driessen, Dessert-chocolaad", zilverkleurig

Artikelnummer: BT-2637-19
€ 22,50
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Rechthoekig antiek blik met scharnierend deksel, "A. Driessen, Dessert-chocolaad", zilverkleurig. 

  • Vervaardiger: N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon  
  • Vervaardigingsdatum: 1915 - 1920 

Beschrijving  
Rechthoekige zwart met zilverkleurige blikken doos met afgeronde hoeken voorzien van een scharnierend oversluitdeksel. Op het deksel staat in reliëf in een ovaal de productnaam en firmanaam A. Driessen. Aan weerszijden twee antropomorfe wezens met vogelkoppen en vleugels. Geprononceerde tors en onderlijven uit acanthusblad. Rechtlijnige randversiering met een paar halve cirkels, in reliëf.

De vogels aan weerszijden betreffen de zogenoemde griffioen. Een griffioen, ook grijpvogel of Vogel Grijp genoemd, is een hybridisch fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert. De griffioen komt oorspronkelijk uit de mythologie van de Scythen en het Oude Griekenland.

Op voorkant en achterkant van dit blik eveneens de firmanaam, in reliëf, met per letter een omlijsting van een acanthusblad. Op de zijkanten de productnaam in een soort ovaal met aan weerszijden een bladmotief. Links op achterkant van de dekselrand, in een cirkeltje, de vervlochten letters "B" en "D".

Tekst / opschrift / merk Deksel: "DESSERT-CHOCOLAAD / A.DRIESSEN", "Zie voor den inhoud van deze trommel sluitzegel.", "GEGARANDEERD / NETTO 1/2 KILO." (in ovaal), dekselrand: "WED. J. BEKKERS & ZOON DORDRECHT (Holland)". Voor- en achterkant: "A D R I E S S E N" (in reliëf]) Zijkanten: "DESSERT / CHOCOLAAD" (in ovaal).

Conditie
Dit antieke chocoladeblik uit de periode 1915 - 1920 verkeert in een zeer nette en originele vintage staat met normale sporen van gebruik en minimale aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Afmetingen  

  • Hoogte: 3,5 cm
  • Lengte: 25 cm.
  • Breedte:  18,2 cm.

A. Driessen is een Nederlandse merknaam van chocolade. De fabriek van A. Driessen was sedert 1820 gevestigd in Rotterdam.

De grondstof cacao kwam uit de toenmalige kolonie Suriname. In 1854 werd de Driessen Cacao en Chocolaadfabriek in de Rotterdamse wijk Rubroek in gebruik genomen. Later werd het bedrijf verplaatst naar de Rechter Rottekade aldaar.

In 1871 kreeg het bedrijf het predicaat hofleverancier. In 1893 werd de fabriek uitgebreid en tegen het einde van de eeuw was Driessen een van de belangrijkste chocoladebedrijven in Nederland. Na het uitbreken van een crisis op de cacaomarkt in 1907 stegen de grondstofprijzen fors. Het was echter de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie die de fabriek de das omdeed. In 1935 werd Driessen overgenomen door de Bredase chocoladefabriek Kwatta. Het bedrijf wordt stilgelegd en de productie overgebracht naar de in 1921 geopende productiefaciliteit in Princenhage. Na meer dan een eeuw kwam er een einde aan het eens zo fameuze bedrijf.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Chocoladeblik

Onderwerp / Thema
Driessen chocolade - verpakking - mythologisch dier - griffioen - vogel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Zilverkleurig

Merk
A. Driessen

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1915 - 1920

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,50 cm

Lengte
25,00 cm

Breedte
18,20 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel