A R C H I E F

Artikel 2008 van 2493

West-Germany aardewerk bloempot/vaas Tönnieshof Carstens

Artikelnummer: 467

Tönnieshof Carsten West-Germany.

Zogenaamde Fat Lava aardewerk bloempot of bloemenvaas uit Duitsland. Het West-Germany Art Pottery of Fat Lava verwijst naar de keramische producten gemaakt in de West-Duitse aardewerk studio's uit de vroege jaren 1950 tot aan de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990. 

  • Hoogte: 17,5 cm. 
  • Diameter: 19 cm. 

Carstens Tönnieshof. 
Op 30 april 1878 kocht Christian Hinrich Carstens de groothandel Carstens & Stahl. In 1892 verwierf Christian Carstens samen met zijn broer Ernst Carstens een keramiekbedrijf in Rheinsberg (Brandenburg). Lange tijd bestond het bedrijf uit vele vestigingen, maar door de Tweede Wereldoorlog viel het bedrijf uit elkaar. Nadat ze hun keramiek- en porseleinfabrieken op Oost-Duits grondgebied in 1948 kwijt waren geraakt, richtten Christian en Ernst Carstens de firma Carstens Tönnieshof op. Carstens Uffrecht werd in 1945 de Oost-Duitse vazenmaker VEB Haldensleben. De West-Duitse firma Carstens was vanaf 1947 in Fredelsloh gevestigd. Carstens vervaardigde niet alleen vazen, maar ook lampvoeten, kaarsenstandaards, wandreliëfs en klokbehuizingen. 

De meeste vormen en decoratieve ontwerpen kwamen van de hand van Trude Carstens, de vrouw van oprichter Ernst Carstens. Zij was artistiek directeur tot haar dood in 1965. Haar opvolger was Rudolf Christmann, die gewerkt had bij Dümler & Breiden en bij het bedrijf kwam in 1966 en het weer verliet in 1968. 

Van elk ontwerp maakte Carstens slechts een beperkt aantal exemplaren, veel minder dan bijvoorbeeld Scheurich deed. In de jaren zeventig waren er filialen in Brazilië, Argentinië, Chili, Australië en Oostenrijk. In 1977 sloot het bedrijf in Fredelsloh. In 1984 maakten financiële problemen een eind aan Carstens Tönnieshof. 

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel