A R C H I E F

Artikel 2001 van 2493

DRU stoofpan, drievaksschaal gietijzer

Artikelnummer: 768

DRU stoofpan

Originele vintage gietijzeren pan, opgedeeld in drie vakken. De pan heeft een vanille-gele emaille buitenkant en is wit geëmailleerd aan de binnenkant. Deze solide pan afkomstig uit de jaren'50 is geschikt voor gebruik op het fornuis en in de oven. 

  • Diameter: 22,5 cm. 

DRU is een van de oudste industriële bedrijven van Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 1754 te Ulft, de gieterij daar werd in 1973 gesloten en in 2003 verhuisde de resterende onderdelen van het bedrijf naar Duiven. In 2009 is een cultuurcentrum genaamd de DRU Cultuurfabriek in een van de gebouwen gevestigd. 

Op 17 mei 1754 sloten de heren Bogel, Henning, graaf Van den Bergh en zijn raadsheer Roukens een overeenkomst tot het oprichten van een ijzerhut. Het zou een van de eerste hoogovens van Nederland worden.Het ging jarenlang niet zo best met deze ijzerhut totdat in 1774 Bernard Joseph Diepenbrock en zijn neven Theodor Johannes en Bernard Johann Reigers ten tonele verschenen. 

Zij kwamen uit Bocholt waar hun families groot aanzien genoten. Omdat zij al een ijzerhut bezaten in Bocholt hadden zij ervaring met de ijzergiettechniek. Het drietal tekende een pachtcontract en begon te investeren in de hut. Het ging veel beter met het bedrijf en na diverse pachtcontracten werden, in 1831, de families Diepenbrock en Reigers volledig eigenaren van de Ulftse hut.

Daarmee was ook de naam DRU geboren (Diepenbrock en Reigers te Ulft). DRU produceerde inmiddels van alles wat uit gietijzer kon worden gemaakt, van paraplustandaards tot grafkruizen en van pannen tot kachels. 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel