A R C H I E F

Artikel 2006 van 2537

Temsi metalen constructie doos, jaren '60

Artikelnummer: 440

Temsi metalen constructie doos. 

Temsi metalen constructie doos 3 in de originele verpakking. De set bevat onderdelen om verschillende voertuigen en constructies te maken. Het geheel bevat ook instructieboekje 2.

Deze doos met inhoud is bijna 40 jaar oud en is mede daardoor niet meer helemaal compleet. 

Maten doos 

  • Hoogte: 2,5 cm.
  • Lengte: 49 cm. 
  • Breedte: 34,5 cm. 

Temsi. 
Temsi is op Meccano lijkend speelgoed dat van 1946 tot en met eind jaren negentig werd geproduceerd in Hengelo, Overijssel.

Het bedrijf Technische Elektrische Metalen Speelgoed Industrie werd in 1946 opgericht door de Hengelose stempelmaker en ondernemer Jan Blom. Hij maakte het voor die tijd dure Meccano na en bracht het onder de merknaam Temsi op de markt. Dat kon, doordat Meccano zijn constructiespeelgoed niet goed met octrooien had afgedekt. Het succes van Temsi was vooral het gevolg van het aanhouden van de Britse halfduims maatvoering die ook door Meccano werd gebruikt. Verder was Meccano niet leverbaar in Nederland aan het eind van de jaren veertig.

Het grootste succes had Temsi in de periode 1950 - 1965. Het assortiment van Temsi was wel aanzienlijk kleiner dan dat van Meccano, maar door de nagenoeg gelijke kleuren en afmetingen waren de onderdelen van Temsi goed samen met originele Meccano-onderdelen te gebruiken. De enige beperking was dat de stelschroeven, koppelbouten en moeren de metrische schroefdraad M4 hadden en daardoor niet compatibel waren met de Engelse schroefdraad nr. 10, met een grotere spoel dan M4. Ook waren de Temsi-moertjes zeskantig, tegenover de karakteristieke vierkante moertjes van Meccano.

Na 1965 ondervond Temsi steeds meer concurrentie van andere typen technisch speelgoed zoals Lego en Fischertechnik. Ook de kleiner wordende gezinnen en de opkomst van de televisie speelden een rol. In 1985 ontstond er veel negatieve publiciteit rond Temsi in verband met het gebruik van lood- en cadmium-houdende verf. Het gevolg was dat het bedrijf eind 1986 failliet werd verklaard. Ondanks een doorstart is het bedrijf nooit meer winstgevend geworden en in 1997 is de gehele bedrijfsvoorraad en het machinepark verkocht aan het Duitse bedrijf Metallus. Deze firma levert anno 2011 nog steeds op Temsi gelijkend constructiespeelgoed.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel