A R C H I E F

Artikel 2033 van 2493

Vintage rond blik De Ruijter's Gestampte Muisjes, jaren '50

Artikelnummer: 309

Ronde gele bus voor gestampte muisjes van De Ruijter. 

Ronde bus met het wapen van een Hofleverancier voor gestampte muisjes van De Ruijter en Zn., Baarn uit de jaren '50. 

Teksten in het Nederlands en Engels. 

Lekkernij op de boterham, 200 gram. 
Deze gestampte muisjes, een oudhollandse lekkernij op de boterham of beschuit, worden sedert jaren als specialiteit gefabriceerd door: P. de Ruijter & ZN. BV - Baarn - Holland. 

Ground Candy Coated Aniseed 
Wonderful on bread, cakes, toasts and rusks. Famous old Dutch speciality. Children love it.
Made in Holland since 1860 by: P. de Ruijter & ZN. BV - Baarn - Holland.  

  • Hoogte: 12,2 cm. 
  • Diameter: 6,3 cm. 

C.R. de Ruijter opent in 1860 een banketbakkerij in de Brinkstraat te Baarn en start de productie en de verkoop van geboortemuisjes. De grondslag van De Ruijter werd in 1860 gelegd in het voorhuis van een voormalige boerderij aan de Brinkstraat te Baarn.

Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak, nadat hij het vak had geleerd bij een vooraanstaande Utrechtse banketbakker. Aldaar was hij ingewijd in de geheimen van de bereiding van "geboorte muisjes", anijszaadjes met veel laagjes suiker erom, waardoor kleine witte en roze bolletjes ontstonden. Deze werden gegeten op beboterde beschuit bij de geboorte van een kind. 

De muisjes van C.R. De Ruijter vielen bij de gezeten burgerij minstens zo goed in de smaak als zijn gebak en bonbons. Bovendien ontstond kort hierna al een variant op de geboorte muisjes toen enkele oudere dames, die de gesuikerde anijszaadjes wat hard vonden voor hun gebit, hem op het idee brachten de muisjes fijn te maken in de vijzel.

Zo ontstonden de beroemde, na die tijd nooit meer weg te denken, Gestampte Muisjes. 

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel