A R C H I E F

Artikel 2029 van 2493

Oud nostalgisch rond blik, pruikentijd

Artikelnummer: 1263

Rond blauw blik, pruikentijd. 

Oud rond donkerblauw blik met gouden versiersels. Het blik heeft een los oversluitdeksel. De extra rand die in de deksel is aangebracht zorgt ervoor dat het deksel goed vastklemt op het blik. Het deksel vertoont een weergave van twee vrouwen en één man afgebeeld in kleding uit de pruikentijd. Blik staat op drie halfronde voetjes. 

Blik verkeert in een vintage staat. Deksel vertoont sporen van gebruik. 

  • Hoogte: 7,5 cm. 
  • Diameter: 15 cm. 

De pruikentijd was een periode in de achttiende eeuw waarin het mode was in de deftige kringen om een pruik te dragen. Zowel mannen als vrouwen kleedden zich zeer opzichtig met veel make-up, maar ook met kleding met kant, gouddraad, gespen en strikken; ook was het dragen van schoeisel met hoge hakken zeer populair. 

De vrouwenmode werd gekenmerkt door hoog opgemaakte kapsels, slanke bovenlichamen met een diep decolleté en een hoepelrok (crinoline). 

Het begrip pruikentijd werd in Nederland vermoedelijk geïntroduceerd door de negentiende-eeuwse criticus Conrad Busken Huet, als vertaling van de Duitse woorden Perückenzeit en Zopfzeit (Zopf=staartpruik). Het stond al snel voor een periode van culturele en economische stagnatie, waarin geteerd werd op de glorie van de Gouden Eeuw.

In discussies over de toekomst van de hedendaagse economie sprak men soms van een nieuwe pruikentijd. Men bedoelt dan dat de maatschappij zich niet vernieuwt, maar teert op de opbrengsten van voorgaande generaties.

In Engeland staat de pruikentijd vrijwel synoniem met het begrip Georgian Era, waarin vier koningen genaamd George (George I, George II, George III, George IV) van het Huis Hannover over het Koninkrijk Groot-Brittannië en later het Verenigd Koninkrijk regeerden.

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel