A R C H I E F

Artikel 2148 van 2537

Koekblik, design door Louise Carling, container made in England

Artikelnummer: 402

Koekblik met Hondsroos en Braam. 

Vintage koekblik met witte ondergrond en scharnierend deksel. Op het deksel een afbeelding van de Hondsroos. Op de langste zijkanten van het blik de Hondsroos en de rozebottel, op de korte zijde afbeeldingen van de braam. Op de zijkant van det blik tevens de tekst: Designed by Louise Carling

De onderkant van het blik is gemerkt: Container made in England. 

  • Hoogte: 8,5 cm. 
  • Lengte: 20 cm. 
  • Breedte: 13,5 cm. 

Rozenbottel. 
De rozenbottel is de vlezige vrucht van een roos. Botanisch gezien is de bottel niet alleen opgebouwd uit het endocarp, het exocarp en het mesocarp, maar vormt de opgezwollen bloembodem, net zoals bij de appel, het vruchtvlees. 

Afhankelijk van de soort en variëteit van de roos kan de kleur rood, oranje, purper of zwart zijn. De vorm varieert van rond of langwerpig tot flesvormig. Een rozenbottel bevat veel geelwitte, harde zaden. De rozenbottel komt voor in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. 

Van sommige soorten rozenbottels, onder meer de vrucht van de hondsroos (Rosa canina), wordt jam gemaakt en in Zweden eet men ook rozenbottelsoep. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en bevatten verder ook vitamine A, B1 en B2. 

Voor dieren is de rozenbottel een goede vrucht om de winter mee door te komen. Zo zijn in de Maasheggen rozenbottels het voornaamste voedsel voor vogels, zoals de koperwiek en de kramsvogel, in de maanden december, januari en februari. 

Braam. 
Braam is het plantengeslacht met de wetenschappelijke naam Rubus. 

De gewone braam (Rubus fruticosus) is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel