A R C H I E F

Artikel 2113 van 2537

Viewmaster met schijfjes, Jetpiloot / Autorenner. Vintage

Artikelnummer: 316

Vintage Viewmaster met schijfjes. 

Viewmaster uit begin jaren '70. Bijgeleverd worden Jetpiloot en Autorenner. Beiden bestaan uit een serie van drie schijfjes, dus zes in totaal! 

Autorenner (met Jacky Ickx). 
De luidsprekers richten een laatste oproep tot de renner. Aan de startstreep wachten de veelkleurige racemonsters, trillend van opwinding, op het sein, dat ze in een oorverdovend geloei van losgebarsten motoren de vrije teugel laat.

Jetpiloot
(een opwindend avontuur bij MACH 2).
Met een oorverdovend gebrul van losgebarsten straalmotoren, rukken de F104 en Mirages zich van de grond los. Binnen enkele minuten bereiken zij een hoogte van 20.000 meter, klaar om zich met een snelheid van meer dan tweemaal die van het geluid, op hun doel te storten. 

View-Master. 
View-Master is de merknaam van een systeem voor stereofoto's. Het systeem werd in 1938 uitgevonden door de Amerikaanse Duitser William Gruber en in productie genomen door Sawyer's, een fabriekje in Grubers woonplaats Portland (Oregon). 

De dia's zijn gemonteerd in ronde kartonnen schijven, zeven paren per schijf. Deze schijven passen in een stereoscoop of diaprojector. 

Na de oorlog werd View-Master bij het algemene publiek populair. 

In 1966 werd Sawyer's overgenomen door General Anilin and Film Corporation (GAF). 

Tegenwoordig wordt View-Master meer als speelgoed beschouwd dan als een geavanceerd systeem. 

De stereofoto's van View-Master bevinden zich in ronde schijven met elk zeven stereofoto's (veertien beeldjes). De grootte van elk beeldje is 10,5 x 11,7 mm. 

De meeste liefhebbers van dit systeem kopen schijven die door de fabrikant van foto's zijn voorzien. Ze worden meestal geleverd in pakketjes van drie (21 stereofoto's). 

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel