Artikel 309 van 544

Vintage blikken koffiebus van Albert Heijn met afbeeldingen van de koffieoogst

Artikelnummer: BT-4167-23
€ 15,95 (Verzendkosten worden zichtbaar bij het afrekenen. Alle prijzen zijn inclusief btw)
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage blikken koffiebus van Albert Heijn met afbeeldingen van de koffieoogst

  • Vervaardiger: Albert Heijn
  • Datering: 1960 - 1969

Beschrijving
Deze hele mooie koffiebus is vervaardigd door Albert Heijn en is uitgevoerd met een los rood oversluitdeksel, waaronder een vast deksel met strooi-opening. De blikken bus is gedecoreerd met diverse afbeeldingen die gerelateerd zijn aan de koffiebonenoogst. De ondergrond is vanillegeel met daarop afbeeldingen van een vrouw en een man. Het blik is van onderen navulbaar door middel van een inzetdeksel met lipje.

Deze smalle, maar hoge cilindrische ronde bus toont enkele afbeeldingen van een gesluierde vrouw met een mand op haar hoofd en een Zuid-Amerikaanse man met een mand met koffiebonen. Onderaan is het blik op het deksel gemerkt met de naam "Albert Heijn". 

Dit navulbare koffieblik met strooideksel heeft mooie felle kleuren, waaronder lila, rood, groen, paars en een rood deksel. Tekst in bodem: "navulling d.m.v. 'leval lift' New York City". 

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 19,5 cm. 
  • Diameter: 9 cm. 

Albert Heijn (kortweg AH) is de grootste Nederlandse keten van supermarkten, die eigendom is van Ahold Delhaize.

Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn. De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911, eveneens te Zaandam, gelegd waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek. Langs de Zaan verschenen fabrieken voor beschuit, drop, koffie, thee, wijn en andere producten. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht). In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoons Jan en Gerrit Heijn de leiding over.

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

Albert Heijn sr. overleed in 1945 op 80-jarige leeftijd. Drie jaar later ging het bedrijf naar de beurs, Albert Heijn jr. overleed op 13 januari 2011.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. Dit in navolging van Gebroeders van Woerkom, die op 26 november 1946 als eerste in Nederland naar Amerikaans voorbeeld een zelfbedieningswinkel opende in Nijmegen. Op 25 mei 1956 werd aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam de eerste Albert Heijn-supermarkt geopend. Vanaf 1963 verkocht Albert Heijn koffie onder de naam Perla. 

In 1981 begon Albert Heijn met de AH franchise-formule, waarbij zelfstandige supermarktondernemers onder de naam AH opereren. In datzelfde jaar begon de campagne: 's Lands grootste kruidenier gaat op de kleintjes letten. 

In 1987 bestond Albert Heijn honderd jaar en kreeg het moederbedrijf Ahold het predicaat "Koninklijk".

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken koffiebus - voorraadbus

Onderwerp / Thema
Koffie - productverpakking - koffiebonen - oogst

Decoratie
Koffieoogst

Categorie
Vintageblikken

Kleur
Rood - paars - groen - meerkleurig

Uitgever
Albert Heijn

Vervaardiger
Albert Heijn B.V.

Merk
Albert Heijn

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los inzetdeksel aan de onderzijde met kliksysteem

Tijdperk
1960 - 1969

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
19,50 cm

Diameter
9,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel