VERKOCHT

Artikel 432 van 1128

Scrabble, Nederlandse uitgave van SIO uit 1968 inclusief draaitafel

Artikelnummer: SP-3944-22

VERKOCHT


Scrabble, Nederlandse uitgave van SIO uit 1968 inclusief draaitafel

  • Vervaardiger: SIO voor j.w. Spear & sons ltd. England
  • Vervaardigingsdatum: 1968

Beschrijving
Elke speler probeert tijdens zijn beurt door het aanleggen van ten minste een van de zeven gepakte letters aan de al op het bord gelegde woorden een woord van ten minste twee letters te vormen, zodanig dat een zo hoog mogelijk aantal punten wordt behaald. De blanco blokjes mogen door de speler voor eender welke letter worden gebruikt (te vergelijken met een joker). Ze leveren zelf geen punten op. Vervolgens vult de speler zijn aantal letters weer blind aan tot zeven, tenzij er aan het eind van het spel minder over zijn. Het spel is voorbij als een van de spelers geen letters meer heeft (of als niemand meer een woord kan bedenken).

De letterwaarde wordt op de lichtblauwe vakken verdubbeld en op de donkerblauwe verdrievoudigd. De woordwaarde wordt op roze vakken (inclusief het centrale vak met de ster) verdubbeld en op de rode, die het meest in trek, maar tevens het schaarst zijn, verdrievoudigd. Bij het berekenen van de behaalde punten wordt eerst de letterwaarde bepaald en daarna de woordwaarde. Een letter die op een donkerblauw vakje wordt gelegd en deel uitmaakt van een woord dat ook op een roze vakje wordt gelegd, levert zo zesmaal zijn punten op

Bijzonderheden
Tekst "Nederlandse uitgave" op zelfde hoogte als ZWART blokje. Op de zijkant van de doos staat vervaardigd door SIO voor j.w. Spear & sons ltd. England, agent van production and marketing newton Connecticut. Dit spel wordt geleverd met de bijbehorende houten draaitafel, zodat iedere speler het bord naar zich toe kan draaien.

Conditie
Dit originele Nederlandse Scrabble spel met draaitafel verkeert in een goede vintage staat. De doos vertoont sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen draaitafel

  • Hoogte:
  • Lengte:
  • Breedte:

Afmetingen doos

  • Hoogte: 3,5 cm.
  • Lengte: 36,5 cm.
  • Breedte: 19 cm.

Scrabble is een letterspel dat wereldwijd wordt verkocht in 29 talen. Het is een bordspel voor twee tot vier spelers of speler teams waarbij met een gegeven aantal willekeurige letters woorden moeten worden gelegd op een speelbord. Blokjes met letters, die verschillende waarden zijn toegekend, worden willekeurig gepakt, waarbij toeval een rol speelt. Er moeten bestaande woorden mee worden gevormd. Het is de kunst een zo hoog mogelijke score te behalen.

Het spel wordt gespeeld op een bord bestaande uit 15 × 15 = 225 vakjes, waarbij 61 gekleurde vakjes (8 rode, 17 roze, 24 lichtblauwe en 12 donkerblauwe) een bijzonder karakter hebben. De overige 164 zijn groen. Er zijn in de Nederlandstalige versie 100 letters en twee blanco blokjes te verdelen. De blokjes werden in het begin uit hout vervaardigd maar later (ook) van kunststof. Lettersblokjes kunnen in een (stoffen) zakje worden bewaard waaruit de blokjes blind gepakt kunnen worden. Bij oudere versies pakte men de letters gewoon uit de doos, waarbij de letters eerst ondersteboven werden gelegd en door elkaar geschoven.

Er worden zeven blokjes gekozen welke naast elkaar op een houten of kunststof rekje worden gezet, zodanig dat de medespelers elkaars letters niet kunnen zien. In de doos van het Nederlandse spel is een notitieblok bijgesloten met een schets van het speelbord, waarop alle gelegde letters en woorden kunnen worden genoteerd. Aan de ommezijde van elk vel kunnen voor elke speler de behaalde punten per beurt worden genoteerd. Bij oudere versies zit geen notitieblok. In dat geval worden de punten voor alle spelers op een vel papier genoteerd.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Scrabble - letterspel - Nederlandse uitvoering met originele draaitafel

Onderwerp / Thema
Woorden maken - bordspel - familiespel - letterspel - draaitafel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 4

Leeftijd
Vanaf 7 á 8 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Alfred Mosher Butts

Uitgever
SIO voor J.W. Spear & Sons Ltd, England

Vervaardiger
J.W. Spear & Sons Ltd, England - SIO

Merk
SIO

Materiaal
karton - papier - hout - metaal

Bijzonderheden
Inclusief draaitafel

Tijdperk
1968

Kwaliteit
Goede vintage staat. Doos vertoont sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
Doos: 3,50 cm - Draaitafel:

Lengte
Doos: 36,50 - Draaitafel:

Breedte
Doos: 19,00 cm - Draaitafel:

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel