VERKOCHT

Artikel 117 van 1022

Barricade bordspel / Jeu de barricades • Ravensburger • 1970

Artikelnummer: SP-4047-22

VERKOCHT


Barricade bordspel / Jeu de barricades • Ravensburger • 1970

  • Uitgever: Ravensburger
  • Jaar van uitgifte: 1970

Uitvoering voor 2 tot 4 personen

Beschrijving
Een gezelschapsspel voor 2 tot 4 strijdvaardige personen van 6 tot 66 jaar en ouder. Ravensburger Spelen nr. 601 5 409 0.

Het gaat hier om een spel dat werkelijk biedt wat de titel beloofd: een spel voor strijdvaardige mensen. De baricades moeten opgeruimd worden en opnieuw opgeworpen. Het is dus een spel van aanval en verdediging en het is daardoor spannender dan alle andere spellen die op dit gebied uitgebracht zijn.

Barricade (letterlijk: versperring) is een bordspel met eenvoudige spelregels voor 2 tot 4 spelers, een variant op mens-erger-je-niet. Het is een spel van aanval en verdediging, dus strategie maar ook geluk speelt een rol door middel van dobbelstenen.

Iedere speler begint met vijf pionnen. De barricaden, die de weg versperren, zijn op bepaalde strategische punten geplaatst, en het doel is deze barricaden uit de weg te ruimen en ten slotte het doel te bereiken. De spelers beginnen allemaal aan één kant, het doel is aan de andere kant. In het veld zijn er twee "flessenhalzen" (bottlenecks) waar men doorheen moet: niet toevalligerwijs is hier aan het begin van het spel een aantal barricaden geplaatst. Spelers kunnen elkaar, net zoals bij mens-erger-je-niet, slaan. Ze kunnen ook barricaden slaan, die in dat geval op een willekeurige plaats mogen worden herplaatst, behalve op de eerste rij. Het is de kunst om op deze manier zelf de barricaden uit de weg te ruimen en dezen zo te plaatsen dat ze de tegenstanders optimaal hinderen. Wie het eerst één pion op het doel krijgt, heeft gewonnen.

Inhoud

  • 20 pionnen in 4 kleuren
  • 11 baricades
  • 1 dobbelsteen
  • en een speelbord

Conditie
Dit spel verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. 

Formaat doos

  • Hoogte: 3,5 cm.
  • Lengte: 33,5 cm.
  • Breedte: 23 cm.

Barricade mag een klassieker binnen het Ravensburger-aanbod genoemd worden. Werner Schöppner schreef in 1959 een brief naar Ravensburger waarin hij beschrijft dat hij een spel ontwikkeld heeft en met heel veel plezier reeds met veel mensen gespeeld heeft. Hij beweerde dat het spel voor alle bevolkingsgroepen en leeftijden even spannend blijft. Met zijn spelidee had hij, volgens de spelexpert Eugen Oker, uit Pachisi het beste gemaakt. Dat belooft wat. Wie een eeuwenoud spel nog beter kan maken, heeft een klassieker in de hand.

Spelexperts beweren dat dit spel inderdaad iets van Pachisi heeft: speelfiguren bewegen zich na een dobbelsteenworp over het speelbord en moeten naar een gemeenschappelijk doelveld bewegen. Dat klopt. De vorm van het parcours is echter duidelijk anders. Geen cirkelvormig parcours met een centraal doelveld, maar een soort trap met verschillende zijtakken naar boven toe.

Elke speler plaatst zijn 5 pionnen op zijn eigen startveld onderaan het speelbord. Op belangrijke kruispunten op het parcours worden witte speelstenen geplaatst. Aan deze speelstenen ontleent het spel zijn naam: barricades. Zolang deze daar staan kan geen enkel pion passeren. Het zijn dus echte hindernissen. De spelers verplaatsen hun eigen pionnen evenveel velden als de dobbelsteenworp aangaf. Ze mogen vrij in een richting naar keuze verplaatst worden maar mogen niet in dezelfde beurt heen en terug. Pionnen kunnen over eigen of vreemde pionnen springen. Eindigt je pion precies op de plaats van een andere, dan wordt deze geslagen en moet terug naar zijn eigen startvak. De barricades kunnen verplaatst worden nadat een pion er precies op eindigt. 

Bij het begin van het spel staan ze op aangeduide plaatsen, maar bij het verzetten mogen ze naar om het even welk vrij veld verplaatst worden (behalve deze van de onderste rij). Het spel eindigt zodra een speler een eigen pion precies op het hoogste vakje kan doen eindigen. Deze speler wint het spel. De rugzijde van het spelregelblaadje geeft enkele tactische tips. Dit betekent dat er meer aan de hand is bij dit spel dan maar wat dobbelen, verplaatsen, slaan en barricades verschuiven. 

Elke zet heeft zijn gevolgen. Als je een barricade verplaatst, moet je opletten dat je je eigen pionnen niet blokkeert of dat andere pionnen plotseling wel een doorgang krijgen. Het spel eist gelukkig geen zwaar denkwerk en speelt daarom heerlijk in gezinsverband. De houten halma-kegeltjes bekoren, het speelbord is goed bedacht en het plaageffect keert soms tegen je terug. Wat wil je nog meer?

Land van herkomst
Duitsland

Soort object
Bordspel

Onderwerp / Thema
Dobbelsteen - renspel - tactiek

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Minimaal 2 - maximaal 4

Leeftijd
Vanaf 5 à 8 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands - Frans

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Werner Schöppner

Uitgever
Ravensburger

Vervaardiger
Ravensburger games

Merk
Ravensburger

Materiaal
Hout - papier - karton

Tijdperk
1970

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,50 cm

Lengte
33,50 cm

Breedte
23,00 cm

Inhoud
Compleet!

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel