VERKOCHT

Artikel 98 van 1013

Grijs gewolkt, geëmalleerde brocante steelpan Ø 18 cm

Artikelnummer: BR-4002-22

VERKOCHT


Grijs gewolkt, geëmalleerde brocante steelpan Ø 18 cm

  • Vervaardiger: H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU) 
  • Vervaardigingsdatum: 1930 - 1950

Beschrijving
Het bekende steelpannetje. Deze keer uitgevoerd  in grijs gewolkt emaille en uit de periode 1930 - 1950. Een steelpan is een kleine, diepe pan met een handvat in de vorm van een steel. Een steelpan(netje) (vaak wordt het verkleinwoord gebezigd) wordt gebruikt om kleine hoeveelheden, zoals saus, of een klein beetje melk, in te koken. De steel maakt het eenvoudig om de verwarmde vloeistof uit te schenken. Ook worden eieren vaak in een steelpan gekookt.

Het grijs gewolkte emaille was echt bedoeld als gebruiks emaille. Anders dan het gekleurde emaiile werd dit maar een keer geëmailleerd en was het hierdoor sterker dan de andere kleuren. Hoe dikker de emaille laag hoe makkelijker het beschadigd werd.

Dit steelpannetje verkeert in een goede brocante staat met enkele sporen van gebruik. Hij is echter nog steeds geschikt als zodanig en natuurlijk ook hartstikke leuk ter decoratie van een boerenkeuken of een keuken met een uitstraling van de jaren 50.  

Conditie
Deze grijs gewolkte emaille steelpan verkeert in goede gebruikte vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 8 cm
  • Diameter: 18 cm
  • Lengte met steel: 33 cm. 

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Steelpan - steelpannetje - pan - houder - keukengerei

Onderwerp / Thema
Keuken - brocante - emaille - grijs gewolkt

Decoratie
Gewolkt

Categorie
Brocante - emaille

Kleur
Grijs gewolkt

Vervaardiger
H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)

Merk
DRU

Materiaal
Metaal - emaille

Tijdperk
1930 - 1950

Kwaliteit
Goede brocante staat

Hoogte
8,00 cm

Lengte
33,00 cm

Diameter
18,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel