VERKOCHT

Artikel 1034 van 1096

Rechthoekig blik met scharnierend deksel van Verkade voor "Honingontbijtkoek", donkergeel en veelkleurig

Artikelnummer: BT-3668-21

Rechthoekig blik met scharnierend deksel van Verkade voor "Honingontbijtkoek", donkergeel en veelkleurig

  • Vervaardiger: opdrachtgever: fa. Verkade 
  • Vervaardigingsdatum: 1945 - 1960 

Beschrijving  
Rechthoekig blik met afgeronde hoeken en bollend scharnierend oversluitdeksel met omhanglipjes en de tekst “Honingontbijtkoek”. De randen van het deksel en de doos zijn gerold. De decoratie van dit blik op zowel deksel, voor- en achterkant bestaat uit afbeeldingen van gestileerde bloemslingers en  het gestileerd bloemmotief van de oost-indische kers in rood en groen. Op gehele blik een lichtgeel honingraat-patroon. 

Deksel: "HONINGONTBIJTKOEK". Onderkant: "Verkade / ZAANDAM" in reliëf.

Conditie
Dit blik voor honingontbijtkoek verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen  

  • Hoogte: 9,5 cm.
  • Lengte: 28,5 cm.
  • Breedte: 10,5  cm.

Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom- , Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 


De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.

De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid.

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Ontbijtkoekblik - koekblik - blik - productverpakking - houder

Onderwerp / Thema
Verpakking - bloem - flora

Decoratie
Oost-indische kers

Categorie
Vintage blik

Kleur
Geel - oranje - groen - rood

Uitgever
Verkade's fabrieken Zaandam

Vervaardiger
Verkade's fabrieken Zaandam

Ontwerper
Cees Dekker

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1945 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
9,50 cm

Lengte
28,50 cm

Breedte
10,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel