VERKOCHT

Artikel 77 van 1013

Set van vier crémekleurige brocante geëmailleerde voorraadbussen voor Koffie, Suiker, Thee en Beschuit met resedagroene letters

Artikelnummer: BR-3580-21

VERKOCHT


Set van vier crémekleurige brocante geëmailleerde voorraadbussen voor Koffie, Suiker, Thee en Beschuit met resedagroene letters.

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: begin 20e eeuw

Beschrijving
Set van vier emaille voorraadbussen in een crèmekleurige uitvoering voor koffie, suiker, thee en een hoge bus voor beschuit. De bussen zijn allen voorzien van een los aluminium oversluitdeksel. De bussen hebben verder aan de bovenzijde een brede tinnen rand en zijn bovendien gedecoreerd met een ingeperste ribbel die dienst doet als stoprand voor het deksel. De letters op deze bussen zijn geëmailleerd in reseda groen en hebben reliëf. Aan de boven en onderzijde van de bussen bevindt zich een goudkleurige sierlijn. De binnenkanten zijn eveneens wit geëmailleerd. 

Conditie
Deze set emaille voorraadbussen voor koffie, suiker, thee en beschuit verkeert in een brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Bij de theebus is aan de onderkant wat van het emaille weg. De beschuitbus is aan de onderzijde iets bijgewerkt. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

Koffie, suiker, thee

  • Hoogte: 15,5 cm.
  • Diameter: 11 cm.

Beschuit

  • Hoogte: 21,5 cm.
  • Diameter: 11 cm.

Brocante
Het woord ’brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk vertaalt 'tweedehands' of 'vlooienmarkt'. In het Nederlands duidt 'brocante' vaak op producten met een oud en gebruikt uiterlijk, zoals een brocante oude kast, tafel of spiegel. Brocante zijn vaak oud en hebben een doorleefd karakter. Brocante zijn alleen niet oud genoeg om als antiek gezien te worden. Antiek moet namelijk minimaal 50 jaar oud zijn. Binnen brocante zijn er twee soorten: oude en nieuwe brocante.

Oude brocante is, zoals woord al zegt, oud, gebruikt en doorleefd. Zo is de verf afgebladderd, zijn er scheurtjes zichtbaar of staan de poten scheef. Dit geeft de oude brocante hun karakteristieke en doorleefde uiterlijk wat een landelijke sfeer met zich meebrengt. Hierdoor geven brocante een ongedwongen en landelijke sfeer aan de inrichting, wat brocante zeer geliefd maakt. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn tevens ook een verschil ten opzichte van antiek, waar dit soort 'defecten' niet gewenst zijn en vaak worden gerepareerd.


Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Emaille voorraadbussen voor koffie, thee, suiker en beschuit

Onderwerp / Thema
Brocante - emaille - opslag - voorraadbussen

Decoratie
Groene belettering - gouden bies onder en boven

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Créme - resedagroen - aluminium

Vervaardiger
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Metaal - emaille - aluminium

Bijzonderheden
Set van vier stuks - losse tinnen oversluitdeksels

Tijdperk
Begin 20e eeuw

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
15,00 cm - 21,50 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel