Meer over VERLICHTING

De zon is de belangrijkste natuurlijke lichtbron. Licht kan ook kunstmatig opgewekt worden, vanouds met vuur, maar sinds de 19e eeuw ook met gloeilampen; later zijn andere typen ontwikkeld, zoals gasontladingslampen, zwavelplasmalampen en led's 

Licht heeft een belangrijke invloed op de mens. Met verlichting breng je sfeer en gezelligheid in je huis. Waarschijnlijk is verlichting zelfs het belangrijkste aspect in een interieur. Hiermee geef je een ruimte zijn eigen karakter en stijl. De vintage lampen van Retro & Design brengen karakter aan in je interieur. Lampen zorgen naast licht ook voor een unieke sfeerbeleving. Bedlampjes, kogelspots, plafonnières, hanglampen, kortom verlichting in alle soorten en maten. We zullen de bestaande collectie wekelijks uitbreiden. Wij verkopen geen nieuwe lampen of kopieën, al onze lampen zijn origineel. Vintage artikelen zijn niet ouderwets, maar eerder modern en uniek en hebben vaak niet zonder reden de tand des tijd overleefd. Wie herinnert zich niet die leuke slaapkamerlampjes die ook wel ‘bedklep’ werden genoemd?Design Verlichting in de jaren ’50.
Ruimtebesparing was door het grote gebrek aan woonruimte van essentieel belang. Dus werd er functioneel meubilair ontworpen. Inklapbaar, uitschuifbaar, in hoogte verstelbaar, stapelbaar. Qua stijl vaak sober, beetje Spartaans, met vooral gladde oppervlakten. Vaak werden er lichte en heldere kleuren gebruikt., zodat er een meer ruimtelijk effect ontstond in de kleine woningen uit die tijd. 

Er werd veel geëxperimenteerd met nieuwe moderne vormen en nieuwe materialen. Vooral plastic werd veel gebruikt. Ook de stalen buis werd veel in meubilair toegepast. En natuurlijk niet te vergeten: formica en gelamineerde materialen. Ook de lampen uit deze periode voldoen aan deze kenmerken.


Design Verlichting in de jaren ‘60 en ’70.

In de jaren ’60 ontstaat er een meer speelse relatie met de huiselijke omgeving. Alles was toegestaan qua design in deze jaren; kleuren, ronde vormen en zeker ook humor. Gek was nog net niet gek genoeg…
Terugkerende Thema's in jaren ‘60 en ’70 ontwerpen zijn felle heldere kleuren, gebogen en gekromde lijnen, zachte vormen, gegolfd foam, latex en natuurlijk plastic. Plastic bleef door alle jaren heen geliefd, omdat je hiermee makkelijk allerlei gekke, aparte vormen kon maken. 

Bij Retro & Design zijn we voortdurend op zoek naar dat vintage gevoel van rond de jaren ’70. Dat leuke bedlampje of die bijzondere staande lamp. We zullen er alles aan doen om een zo gevarieerd mogelijke collectie samen te stellen. Zoek je iets speciaals? Laat het ons weten!

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel