VERKOCHT

Artikel 124 van 1022

Set vintage blikken en dienblad met het iconische "Aap, Noot, Mies" Leesplankje!

Artikelnummer: BT-4579-23

VERKOCHT


Set vintage blikken en dienblad met het iconische "Aap, Noot, Mies" Leesplankje!

  • Fabrikant: SENATOR Sigarenfabriek Valkenswaard Holland
  • Fabricagedatum: 1950 - 1990

Een prachtige verzameling nostalgische vintage blikken en een dienblad met afbeeldingen van het iconische "Aap, Noot, Mies" Leesplankje!

Productomschrijving
Voeg een exclusieve vondst uit het verleden toe aan uw collectie: een schitterende set van vier vintage vierkante blikken, zorgvuldig vervaardigd door de gerenommeerde SENATOR Sigarenfabriek Valkenswaard Holland, gedateerd tussen 1950 en 1990. Deze unieke stukken zijn niet alleen een eerbetoon aan een tijdperk van vakmanschap en nostalgie, maar ook een hommage aan het iconische 'verbeterde' leesplankje ontworpen door Ligthart en Jetses.

Elk blik in deze set is een meesterwerk op zich, met een verfijnde beige/aubergine decoratie die subtiel de essentie vastlegt van het geliefde leesplankje - van Aap, Noot, Mies tot aan Vuur, Gijs, en nog veel meer. De aandacht voor detail strekt zich uit tot het scharnierende oversluitdeksel en de rolrand, wat getuigt van zowel vakmanschap als functionaliteit. De blikken hebben een rijke geschiedenis, elk met een eigen verhaal om te vertellen.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt deze prachtige set vergezeld door een aluminium dienblad dat de volledige serie afbeeldingen van het leesplankje tentoonstelt.

Afmetingen
Met een afmeting van 39 x 26 cm voegt het dienblad een prachtige dimensie toe aan deze verzameling en brengt het een vleugje nostalgie in uw interieur. De maten van de blikken zijn 11 x 8,7 x 8,7.

Conditie
Deze vintage schatten zijn goed bewaard gebleven en verkeren in een goede staat, maar vertonen wel sporen van gebruik en leeftijdsgebonden slijtage die hun geschiedenis weerspiegelen. De bijgevoegde foto's bieden een glimp van de tijdloze schoonheid van de blikken en het dienblad.

Mis deze kans niet om een tastbaar stukje Nederlandse geschiedenis in handen te krijgen. Voeg deze buitengewone set toe aan uw verzameling en koester het vakmanschap en de erfenis van de SENATOR Sigarenfabriek Valkenswaard Holland. Bestel vandaag nog en geniet van een authentiek stukje verleden dat blijvende herinneringen oproept.


Het Leesplankje: Een Avontuur van Klanken naar Woorden

Lang geleden, in een tijd van ontdekkingstochten in het leren lezen, werd een bijzonder hulpmiddel geboren: het leesplankje. Dit eenvoudige instrument onthulde de geheimen van het geschreven woord aan jonge geesten en was als een venster naar de magie van taal, een reis van klanken naar de rijke wereld van betekenisvolle woorden.

Het leesplankje, een meesterwerk van eenvoud en doeltreffendheid, was een bescheiden plankje met verheven richels, wachtend om ontcijferd te worden door nieuwsgierige kinderhanden. Boven elke richel rustte een afbeelding van een woord, als een raadselachtige aanwijzing voor de uitdaging die zou volgen.

Terwijl de zon zijn stralen over het schoollokaal wierp, namen jonge leerlingen plaats aan hun bureaus, klaar om de taal te ontdekken. Met opwinding grepen ze naar de letters – levendige bouwstenen van hun toekomstige leesvaardigheid. De klankmethode, in de vroege 19e eeuw geïntroduceerd, kwam tot leven terwijl kinderen klanken vormden. "Aa-p, nn-oo-t, mm-ie-ss," klonk het zachtjes in het klaslokaal, als een melodie van ontluikende kennis.

Hoogeveen's leesplankje draaide om het kraken van het leesproces: het ontleden van woorden in klanken en het samenvoegen van die klanken om woorden te vormen. Zijn oorspronkelijke ontwerp, geïnspireerd door een Duits voorbeeld, omvatte 15 'normaalwoorden,' waarmee de basis werd gelegd voor leesvaardigheden.

Het leesplankje bood begeleiding en vertrouwen. Terwijl de leerlingen letters ordenden, ontstonden woorden voor hun ogen als magische scheppingen. Het was als het leggen van puzzelstukjes, waarbij elk stukje een nieuwe wereld ontsloot.

Het leesplankje bracht een revolutie in het klaslokaal, een verschuiving van letters naar betekenis, van klank naar begrip. Met de jaren evolueerde het, van Hoogeveen's eerste versie tot latere uitbreidingen door visionaire geesten.

Jan Ligthart en Rieks Scheepstra brachten het leesplankje naar zijn ware glorie. Onder hun handen werd het gerevitaliseerd met nieuwe woorden. "Aap, noot, mies, wim, zus, jet, teun, vuur, gijs, lam, kees, bok, weide, does, hok, duif, schapen" werden meer dan letters; ze waren de sleutel tot een schat aan verhalen.

Het leesplankje groeide uit tot een legende van leren en ontdekken, een tijdloos symbool van kennis en groei. Generaties vonden troost in zijn begeleiding, geïnspireerd door de reis van klanken naar woorden. Het blijft de poort naar de wereld van lezen, waarin elk woord een avontuur is en elke zin een reis naar het onbekende.

TAGS
#VintageLeesplankje #SENATORSigarenfabriek #LeesplankjeCollectie #VintageBlikken #JanLigthart #RieksScheepstra #CornelisJetses #Leesvaardigheid #HistorischLeermiddel #Verzamelobject #CultuurErfgoed #IconischLeermiddel #HoogeveensLeesplankje

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van drie blikken en dienblad "Aap, Noot, Mies"

Onderwerp / Thema
Blikken - dienblad - leesplankje "Aap, Noot, Mies"

Decoratie
Het leesplankje met afbeeldingen door Ligthart en Jetses

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
SENATOR Sigarenfabriek Valkenswaard Holland

Vervaardiger
SENATOR Sigarenfabriek Valkenswaard Holland

Merk
SENATOR

Materiaal
Blik - metaal - aluminium - verf

Bijzonderheden
Scharnierende oversluitdeksels - set van drie blikken met dienblad

Tijdperk
1950 - 1990

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik

Hoogte
Zie beschrijving

Lengte
Zie beschrijving

Breedte
Zie beschrijving

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel