VERKOCHT

Artikel 749 van 1128

Vintage blikken trommel voor Droste Cacao netto 226 g

Artikelnummer: BT-3971-22

Vintage blikken trommel voor Droste Cacao netto 226 g

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabriek 
  • Vervaardigingsdatum: 1940 / 1980 

Beschrijving  
Vintage vierkant hoog blik voor Cacoa van Droste. Het blik is uitgevoerd met een oversluitdeksel en is vervaardigd met een gefelste langsnaad. Het binnendeksel heeft een kap en soort Engelse sluiting(hermetische sluiting). De decoratie van dit blik bestaat uit twee zijden met een rode achtergrond met daarop de verpleegster met dienblad met trommel

Een zijde is uitgevoerd met twee wapens geflankeerd door leeuwen, onder baldakijn met kroon op lichtblauwe ondergrond. Een zijde: medailles en Drostewapen Tekst: DROSTE CACAO n.v. Droste's cacao & chocoladefabrieken HAARLEM holland net 8 oz, netto 226 g 

Conditie
Dit Droste blik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 12,4 cm.
  • Lengte: 7 cm.
  • Breedte: 7 cm.

Droste, voluit Droste B.V. Vaassen, is een in 1890 in Haarlem opgerichte Nederlandse chocoladeproducent. De Drostepastilles worden nog steeds geproduceerd, net als de chocoladeletters. 

Het bedrijf, van oorsprong een familiebedrijf, is diverse malen overgenomen en is sinds 1997 een zelfstandige business unit binnen het Duitse bedrijf Hosta. De oorspronkelijke Droste-branderij was nog tot 2004 in bedrijf, als onderdeel van Dutch Cacao BV, dat daar sinds 1986 Blookercacao produceerde, maar in dat jaar de productie verhuisde naar een nieuwe fabriek in Amsterdam. Sinds 1986 vindt de productie van Droste plaats in Vaassen en worden de chocoladeproducten van dit bedrijf in ruim zeventig landen verkocht. Ruim 65% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. 

De naam Droste komt van de banket- en koekbakker Gerardus Johannes Droste uit Haarlem. Vanaf 1863 verkoopt hij in zijn winkel aan het Verwulft in Haarlem (tegenwoordig is er een filiaal van McDonald's gevestigd) onder andere chocoladepastilles (ronde, platte chocolades die hij Pastilles Droste noemt). In 1890 opent hij in die stad een fabriek. 

De naam Droste is niet alleen bekend geworden door de chocolade die onder die naam is verkocht, maar ook om het Droste-effect: het zichzelf herhalende plaatje in een plaatje, zo genoemd naar de afbeelding op de verpakking van Drostechocolade zoals die vanaf circa 1900 is bedrukt. 

Op de verpakking staat een verpleegster afgebeeld met in haar handen eenzelfde verpakking. De vermoedelijke tekenaar is de Haarlemse reclametekenaar Johannes Misset, geïnspireerd door een pastel van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat, ook wel La belle chocolatière genoemd. Deze tekening, die verwijst naar de heilzame werking van chocolade, mag om wettelijke redenen niet in de Verenigde Staten worden gebruikt. 

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage Droste Cacao blik

Onderwerp / Thema
Cacao - chocolade - poeder - zuster - productverpakking

Decoratie
Verpleegster

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - meerkleurig

Uitgever
Droste

Vervaardiger
Vereenigde blikfabrieken

Merk
Droste Cacao

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel, waaronder zich een ronde Engelse sluiting bevind

Tijdperk
1940 - 1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Inhoud
226 g

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel