-16%

Artikel 143 van 161

Vintage blikken trommel voor Enkhuizer banket met afbeeldingen van haven met vissersboten en streekdracht "Volendam"

Artikelnummer: BT-3867-22
€ 8,95 € 7,50
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage blikken trommel voor Enkhuizer banket met afbeeldingen van haven met vissersboten en streekdracht "Volendam"

  • Vervaardiger: Enkhuizer Banker
  • Vervaardigingsdatum: 1960 - 1989

Beschrijving
Rechthoekig blik in een vintage staat van Enkhuizer Banket uitgevoerd met een los oversluitdeksel. Het blik heeft op het deksel een afbeelding van een haven met boten en een gezin in Volendamse streekdracht/klederdracht. De tekst Enkhuizer Banket staat in reliëf op het deksel.

Op de zijkanten van het blik een afbeelding van een dorpspanorama. Het blik staat op vier halfronde voetjes welke zijn uitgedrukt in de bodem.

In deze serie blikken zijn verschenen:

  • Volendam
  • Spakenburg
  • Marken
  • Urk

Conditie
Dit blik voor Enkhuizer Banket verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen  

  • Hoogte: 5.5 cm.
  • Lengte: 23.0 cm. 
  • Breedte: 15.5 cm. 

Volendam is een dorp gelegen in de gemeente Edam-Volendam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Oorspronkelijk kwam hier de IJe of E, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Follendam. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven sommige grondwerkers na de beëindiging van het graafwerk achter in het nieuw ontstane dorp.

Frau Antje, het meisje, dat in Duitsland de Nederlandse kaas promoot, draagt een afgeleide van de Volendamse dracht. Ook veel toeristen komen naar Volendam vanwege de klederdracht. De dracht is bekend geworden dankzij de schilders die rond 1900 in Volendam neerstreken. Hille Butter was een van de vrouwen die begin 20e eeuw vaak in deze dracht door kunstenaars werd vastgelegd. Kenmerkend is vooral de Volendammer hul die op het hoofd wordt gedragen, en de bloedkoralen kettingen, bestaande uit drie rijen dikke bloedkoraal, met een rechthoekig gouden slot, waarop vaak een scheepje of iets dergelijks is afgebeeld. De foto in Volendamse Klederdracht is een van de grootste toeristische attracties van Volendam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage blik voor Enkhuizer Banket

Onderwerp / Thema
Enkhuizer Banket - productverpakking - Volendam

Decoratie
Haven - boten - klederdracht

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Enkhuizer Banket

Merk
Enkhuizer Banket

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1960 - 1989

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik

Hoogte
5,50 cm

Lengte
23,00 cm

Breedte
15,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel