VERKOCHT

Artikel 892 van 1119

Van Nelle blik voor koffie en thee met bijbehorende conische aardewerk van Nelle beker

Artikelnummer: BT-3676-21

Van Nelle blik voor  koffie en thee met bijbehorende conische aardewerk van Nelle beker 

  • Vervaardiger: Van Nelle
  • Vervaardigingsdatum: 1990 / 1999 

Beschrijving
Rechthoekig hoog koffieblik in de kleuren rood, groen en blauw met een heldere vlakverdeling gebaseerd op het rood/gele blik van Jac. Jongert uit de periode 1930. De tekst staat in het rood/gele vlak gedrukt. Op de zijwanden 'Van Nelle's Gebroken Thee' en 'Van Nelle's Pakjes Koffie'. Het blik heeft een losse deksel. De bodem is naar binnen gefelst. De binnenkant van het blik is goudkleurig vertind. Het blik is een nostalgische variatie op het oude winkelblik. 

Een nostalgisch retro blik met een vintage uitstraling gemaakt door Van Nelle voor koffie en thee. Het blik is een reproductie van een klassiek ontwerp. De bekende Rotterdamse firma Van Nelle heeft bestaan van 1782 tot 1989. Hele mooie blikvanger voor de retro keuken.  

Dit blik wordt vergezeld met een conische beker van wit aardewerk van Van Nelle met reclame voor koffie. Gedecoreerd met een polychrome opdruk met op de zijkant een rood en blauw vlak met in het midden een gele kop en voorzien van witte belettering. 

Deze aardewerk beker is onlangs toegevoegd aan de collectie van het Rotterdam Museum.

Conditie
De aardewerk beker is in een zeer nette retro staat. Het blik verkeert in een retro-vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving. 

Afmetingen

Blik 

  • Hoogte: 15,5cm. 
  • Lengte: 12 cm. 
  • Breedte: 8 cm. 

Beker 

  • Hoogte: 10 cm. 
  • Diameter: 8 cm. 

Van Nelle was een Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.

In 1782 begonnen Johannes van Nelle en zijn vrouw Hendrica een winkel in koffie, thee en tabak aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Johannes van Nelle in 1811 zette zijn weduwe de winkel voort. In 1813 overleed ook de weduwe. Zoon Johannes van Nelle jr. en zijn zwager Abraham Goedkoop zetten de zaak voort onder de naam De Erven de Wed. J. van Nelle. Na de dood van Johannes van Nelle jr. nam de familie Van der Leeuw in 1837 een aandeel in de firma. Vanaf 1845 was Van Nelle in zijn geheel in handen van de familie Van der Leeuw.

Jacobus Johannes van der Leeuw bouwde het bedrijf tussen 1837 en 1881 uit. Hij legde wereldwijde handelscontacten, stichtte eigen plantages in Nederlands-Indië en bouwde de winkel uit tot een fabriek voor het branden van koffie en het verwerken van tabak en thee. Rond de eeuwwisseling werden koffie en thee steeds belangrijker. Het ging Van Nelle dan ook voor de wind. 

Het bedrijf onderscheidde zich door een geheel eigen aanpak, met aansprekende reclamefiguren als Piggelmee. De periode rond de Tweede Wereldoorlog was moeilijk voor Van Nelle. Maar vanaf de jaren vijftig ging het onder de leiding van directeur J.P. Coelingh weer beter. 

De introductie van de eerste versgemalen vacuümverpakte koffie onder de naam Supra in 1962 heeft hier in belangrijke mate aan bijgedragen.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel - koffieblik - theeblik - aardewerk beker

Onderwerp / Thema
Koffiekop - serviesgoed - veelkleurig - polychroom - beker - drinkgerei - vaatwerk

Decoratie
Gekleurde vakken - kopje

Categorie
Vintage blikken - Aardewerk

Kleur
Rood - blauw - geel - groen - wit

Uitgever
De Erven de Wed. J. van Nelle N.V.

Ontwerper
Jacob (Jac.) Jongert

Merk
Van Nelle

Materiaal
Blik - metaal - verf - aardewerk - glazuur

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1990 - 1999

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
15,50 cm - 10,00 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
8,00 cm

Diameter
8,00 cm

Inhoud
Goed voor 2 pakken á 250 gram

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel