VERKOCHT

Artikel 1016 van 1069

Crémegele vintage blikken beschuitbus voor Bolletje met rood deksel

Artikelnummer: BT-3649-21

Crémegele vintage blikken beschuitbus voor Bolletje met rood deksel

  • Vervaardiger: Verblifa 
  • Vervaardigingsdatum: 1950 / 1980 ​

Beschrijving
Hoge cylindrische lichtgele beschuitbus voorzien van een los rood oversluitdeksel met rolrand. De bus zelf is gedecoreerd met een ruitvormige rode driehoek met daarin afgebeeld het bekende bakkertje van Bolletje.

Striptekenaar Marten Toonder heeft het logo van Bolletje, het lachende bakkertje met een beschuit in zijn hand, ontworpen. Marten Toonder is vooral bekend door de striptekeningen van Ollie B. Bommel en Tom poes.

Onderaan de bus bevindt zich een golvende beige sierrand met daaronder een strake rode lijn. Aan de achterzijde heeft deze bus een gefelste langsnaad. De binnenkant van deze bus is goudkleurig.

Conditie
Deze beschuitbus verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 22,5 cm. 
  • Diameter: 11 cm. 

Bolletje B.V. was tot april 2013 een Nederlands bedrijf dat diverse soorten broodvervangers en banketproducten produceert. In 2013 werd het bedrijf overgenomen door het Duitse Borggreve uit Neuenhaus.

Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo, in een pand dat zijn vader Albertus Antonius (1802-1868), die onder andere broodverkoper was, vlak voor zijn dood voor hem had gekocht. Dit bedrijf zou de start zijn van een familiebedrijf dat vanaf halverwege de 20e eeuw bekend zou worden onder de naam Bolletje.

Gerardus' zoon Albert (1877-1958) zette het bedrijf van zijn vader voort, maar legde zich meer toe op het bakken van beschuit. Reeds in de jaren '20 zette hij deze beschuiten met behulp van zijn bakfiets tot in Deventer af. Zijn vrouw stond in de bakkerswinkel in Almelo. Heden zijn in dit pand de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij en het bakkerijmuseum De Meelzolder gevestigd. Het echtpaar kreeg vijf zonen en twee dochters die aanvankelijk allemaal in het familiebedrijf gingen werken. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de beschuitproductie groot aan te pakken.

In 1954 startten de vijf broers een industriële bakkerij aan de Turfkade in Almelo. Johannes Antonius (Jan) ter Beek (1916-2006) was de initiatiefnemer tot wijziging van de merknaam "Ter Beek's Beschuit". Broer Gerard bedacht de naam "Bolletje".

Bolletje ontwikkelde zich tot 's lands grootste beschuitproducent, mede dankzij een uitgekiend reclamebeleid van Jan ter Beek met medewerking van reclamebureau De Zuil uit Enschede. Het bedrijf werd beroemd vanwege de reclamespreuk: "Ik wil Bolletje!", later uitgeroepen tot de reclameslogan van de twintigste eeuw. In 1962 werd overgegaan tot samenwerking met het eveneens in Almelo gevestigde bakkersbedrijf Bachman Bakeries, dat gespecialiseerd was in het produceren van zoutjes.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuit - productverpakking - bewaren - opbergen - bolletje - bakker

Decoratie
bakkertje met beschuitje in hand

Categorie
Vintage blikken & trommels

Kleur
crémegeel - rood

Uitgever
Bolletje B.V.

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Merk
Bolletje

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
22,50 cm

Diameter
11,00 cm

Inhoud
Geschikt voor een hele rol beschuit

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel