VERKOCHT

Artikel 1043 van 1119

Shogun, vintage bordspel van Ravensburger uit 1979

Artikelnummer: SP-3639-21

Shogun, vintage bordspel van Ravensburger uit 1979

  • Uitgever: Ravensburger
  • Auteur(s): Teruo Matsomuto
  • Jaar van uitgifte: 1979

Shogun
De naam van dit spel is van Japanse herkomst. Sinds de middeleeuwen tot in de 19e eeuw was de shogun (uitspraak: sjogoen), de veldheer van de keizer, een heersende figuur in het Japanse regeringssysteem, machtiger nog dan de keizer. Bij Shogun gaat het erom de hoofdfiguur van de tegenspeler, zijn Shogun, te overwinnen of zijn speelstenen zo te slaan dat alleen maar de Shogun en nog één andere steen overblijven.

Door zetten met de speelstenen probeert men twee doelen te bereiken: stenen van de tegenstander te slaan en tegelijk de eigen stenen te beschermen. Zowel in Nederland als in Duitsland in 1979 onderscheiden met de titel "Spel van het jaar".

Met automatische stenen. Van zet tot zet een ander cijfer! 

Spelbeschrijving
Wie de Shogun van de tegenstrever kan slaan, wint de partij. De speelstukken zijn zo ontworpendat ze bij elke zet automatisch een ander cijfer laten zien. 8 rode en 8 witte speelstenen staan tegenover elkaar, elk met een cijfer in een uitgespaard venstertje. Dit cijfer geeft aan hoeveel vakjes de steen mag verplaatst worden. Een knap spel voor twee personen.

De naam van dit spel is van Japanse herkomst. Sinds de middeleeuwen tot in de 19e eeuw was de shogun (uitspraak: sjogoen), de veldheer van de keizer, een heersende figuur in het Japanse regeringssysteem, machtiger nog dan de keizer.

Inhoud:

  • 1 speelbord
  • 7 witte en 7 rode speelstenen
  • 1 witte en een rode Shogun-steen
  • 1 boekje met spelregels

Doel van het spel
Bij Shogun gaat het erom de hoofdfiguur van de tegenspeler, zijn Shogun, te overwinnen of zijn speelstenen zo te slaan dat alleen maar de Shogun en nog één andere steen overblijven.

Door zetten met de speelstenen probeert men twee doelen te bereiken: stenen van de tegenstander te slaan en tegelijk de eigen stenen te beschermen.

Conditie
Dit spel verkeert in een goede vintage staat. De doos vertoont sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat doos

  • Hoogte: 5,5 cm.
  • Lengte: 43 cm.
  • Breedte: 30 cm.

Ravensburger is een fabrikant van gezelschapsspellen en puzzels met de hoofdzetel in Ravensburg, Baden-Württemberg, Duitsland.

Het was de Duitser Otto Robert Maier die Ravensburger heeft opgericht in het jaar 1883. Otto Robert Maier vernoemde zijn pas opgerichte bedrijf naar de plaats waar hij op dat moment verbleef: de stad Ravensburg. Het bedrijf begon met het uitbrengen van instructieboeken voor werklieden en architecten. Op deze manier kreeg hij genoeg financiële zekerheid om te doen wat hij het liefst wilde.

In 1884 kwam dan ook zijn eerste handgemaakte bordspel uit: "Journey around the world". In het Nederlands kwam het spel uit onder de naam "Een reis om de wereld" gebaseerd op het gelijknamige boek. In het jaar 1900 werd de naam "Ravensburger Games" officieel geregistreerd, en in het jaar 1912 werden vele bordspellen verkocht in West-Europa.

In 1962 groeide het bedrijf sterk. In het jaar 1964 opende Ravensburger fabrieken in onder andere Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Na 1964 splitste het bedrijf zich in twee takken. Een tak begon met het uitgeven van boeken en de andere tak met het uitgeven van gezelschapsspellen.

Het grootste succes van Ravensburger is het Memory spel. Dit spel, dat in 1959 uitkwam, was meteen het best verkochte spel van het jaar. Kenmerkend aan het Memory spel is dat het vaker gewonnen wordt door kinderen. Dit komt doordat hun kortetermijngeheugen beter is dan dat van volwassenen. Sinds 1959 zijn er al meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. Ravensburger is koploper op het gebied van puzzels en bordspellen. 

Land van herkomst
Duitsland

Soort object
Bordspel - Strategisch spel - Denkspel

Onderwerp / Thema
Bordspel - tactiek - Shogun - Ravensburger

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Rood - wit - zwart - Meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 - Maximum aantal spelers: 2

Leeftijd
Van 8 tot 99 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands - Frans - Duits - Engels - Italiaans

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Teruo Matsomuto

Uitgever
Ravensburger

Vervaardiger
Ravensburger Spellen

Merk
Ravensburger

Materiaal
karton - papier - plastic

Bijzonderheden
Nederlandstalige spelregels

Tijdperk
1979

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
5,00 cm

Lengte
43,00 cm

Breedte
30,00 cm

Inhoud
Compleet met spelregels

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel