VERKOCHT

Artikel 1039 van 1119

Vintage koekblik van Biscuit Parein met afbeeldingen van het sprookje "Klein duimpje en de zevenmijlslaarzen"

Artikelnummer: BT-3436-21

Vintage koekblik van Biscuit Parein met afbeeldingen van het sprookje "Klein duimpje en de zevenmijlslaarzen".

  • Vervaardiger: Parein
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 50

Beschrijving
Vintage koekblik van het Belgische merk Biscuit Parein uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een gele ondergrond met zowel op het deksel als de zijkanten diverse afbeeldingen van het beroemde sprookje "Klein Duimpje en de zevenmijlslaarzen".

De tekeningen zijn gemaakt door J. Kerckhove in 1948. Op het randje van de achterzijde van het blik staat: Schuybroek Hoboken Anvers. De onderkant en binnenkant zijn goudkleurig. Bovendien is de onderzijde gemerkt in reliëf met: "Parein".

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage/brocante staat en heeft een mooi patina. Meerdere sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 6 cm.
  • Lengte: 25,5 cm.
  • Breedte: 16,5 cm.

Parein
In Antwerpen heeft graan handelaar Eduard Parein zich net na de Amerikaanse burgeroorlog gespecialiseerd in de invoer van bloem uit de USA. Voorvader Parein wordt al gauw de  grootste plaatselijke bloemhandelaar.  Het is ook Eduard Parein die in 1890 de koekjesfabriek van Cordemans verwerft. Het  merk Cordemans verdwijnt  en wordt in 1895 vervangen door het merk  Parein. In 1965 heeft een fusie plaats tussen Biscuit Parein en Biscuit De Beukelaer, General Biscuits.

Klein Duimpje is de hoofdrolspeler in verscheidene internationaal rondtrekkende sprookjes over een jongetje "zo groot als een duim". Klein Duimpje wordt met zijn broertjes door zijn ouders in het bos achtergelaten, omdat er te weinig eten voor hen is. Eerst weet hij de weg naar huis met behulp van witte steentjes, die Klein Duimpje achter zich heeft laten vallen, terug te vinden.

Als ze voor de tweede maal worden achtergelaten heeft Klein Duimpje geen steentjes kunnen verzamelen en laat hij als noodoplossing broodkruimels achter. Die worden door de vogels opgegeten.

Als zij al zoekend in het huis van de mensenetende reus terechtkomen, verwisselt Klein Duimpje de mutsen van zijn broertjes met de kroontjes van de slapende dochters van de reus, waarop de reus zijn eigen kinderen doodt.

De reus wil zich wreken op Klein Duimpje, maar deze heeft tijdens hun vlucht de zevenmijlslaarzen van de reus gestolen. Hiermee kunnen stappen van zeven mijl tegelijk genomen worden, zodat de reus hen niet meer in kan halen. Als ze ten slotte thuiskomen, blijkt dat hij ook nog eens de schatten van de reus heeft meegenomen.   

Land van herkomst
België

Soort object
Koekblik - biscuitblik - koektrommel

Onderwerp / Thema
Koek - biscuits - opbergen - bewaren - trommel

Decoratie
Klein Duimpje en de zevenmijlslaarsen

Categorie
Vintage tins

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Biscuit Parein

Vervaardiger
Parein

Merk
PAREIN

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
Jaren 50

Kwaliteit
Vintage/Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
6,00 cm

Lengte
25,50 cm

Breedte
16,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel