VERKOCHT

Artikel 75 van 1096

Vintage houten broodplank of snijplank met tekst "Brood"

Artikelnummer: CU-3243-21

VERKOCHT


Vintage houten broodplank of snijplank met tekst "Brood".

  • Vervaardiger: ...
  • Vervaardigingsdatum: 1970 - 1980

Beschrijving
Mooie vintage houten broodsnijplank uit de jaren 70/80 met ingesneden tekst "Brood". Aan de onderzijde is deze broodplank op de kopse kanten licht uitgehold zodat er een soort handgrepen zijn ontstaan.

Dze snijplank is voorzien van een rondlopende "sapgroef" om te voorkomen dat vloeistoffen van de plank afvloeien.

Conditie
Deze houten snijplank verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 2 cm.
  • Lengte: 38 cm.
  • Breedte: 19 cm.

Een snijplank is een uit hout, kunststof of (hard)glas vervaardigde onderlegger waarop ingrediënten voor het bereiden van een maaltijd worden gesneden. Argument voor het gebruik van een snijplank als alternatief voor het direct snijden op het aanrecht is, naast het voorkomen van beschadigingen, de hygiëne.

Snijplanken kunnen rond of rechthoekig van vorm zijn, al naargelang hetgeen erop gesneden wordt. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin. Door de snijplank op te pakken aan het handvat kunnen de gesneden ingrediënten direct in de pan worden gedeponeerd. Het gat kan tevens dienen als ophangoog: de snijplank kan, na te zijn afgewassen, te drogen worden gehangen zonder dat er stof of vuil valt op de oppervlakken waarop gesneden wordt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hout in meer of mindere mate antibacteriële eigenschappen bezit waardoor uit oogpunt van hygiëne hout zelfs de voorkeur zou verdienen boven kunststof. Hout met een erg dichte structuur, zoals bamboe en kamferlaurier, neemt bovendien niet snel een geur op.

Om te voorkomen dat de gebruikte messen snel bot worden moet een snijplank van een zachter materiaal gemaakt zijn dan het staal van het keukenmes. Glas, steen, keramiek of hard kunststof is om deze reden ongeschikt. Hout, met name kops beukenhout en het veel gebruikte rubberboomhout, is een uitstekend materiaal waarop keukenmessen lang scherp blijven. Moderne kunststof snijplanken lenen zich ook goed voor het snijden en zijn vaak gemakkelijker schoon te houden. De keuze voor een houten snijplank is dan ook vaak esthetisch bepaald.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Broodplank - snijplank

Onderwerp / Thema
Brood - snijden - keuken - huishoudelijk

Decoratie
Brood in letters

Categorie
Curiosa

Kleur
Houtkleur - bruin

Vervaardiger
...

Merk
Onbekend

Materiaal
Hout

Bijzonderheden
"Brood" in plank gegraveerd - plank is voorzien van een rondlopende "sapgroef"

Tijdperk
1975 - 1990

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
2,00 cm

Lengte
38,00 cm

Breedte
19,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel