VERKOCHT

Artikel 1009 van 1067

Brocante grijs gewolkte DRU kookpan met c-vormige oren en in grijs gewolkt emaille

Artikelnummer: BR-3151-21

Brocante grijs gewolkte DRU kookpan met c-vormige oren en in grijs gewolkt emaille.

  • Vervaardiger: Nederlands, H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1950 - 1960

Beschrijving
Mooie ronde grijs gewolkte brocante kookpan met een rand of inkeping voor het deksel van DRU. Aan de zijkanten, liggende c-vormige oren. Licht gewelfd deksel met omgebogen rand en c-vormig oor. Hele lichte beschadigingen aan de bovenste rand van de pan. Verder in een uitstekende staat. Een schitterende pan voor in een brocante of boerenkeuken en nog altijd uitstekend bruikbaar.

Conditie
Deze grijs gewolkte emaille kookpan verkeert in een nette brocante staat met normale sporen van slijtage en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 11,5 cm.
  • Breedte (met grepen): 28 cm.
  • Diameter: 21,5 cm.

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijs gewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Kookpan met deksel

Onderwerp / Thema
Keuken - vaatwerk - koken - emaille - gewolkt

Decoratie
Grijs gewolkt emaille

Categorie
Brocante

Kleur
Grijs

Uitgever
H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)

Vervaardiger
Nederlands

Merk
Diepenbrock en Reigers (DRU)

Materiaal
Geëmailleerd metaal

Bijzonderheden
Grijs gewolkt emaille - met drie c-vormige oren

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
11,50 cm

Lengte
28,00 cm (met grepen)

Diameter
21,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel