VERKOCHT

Artikel 112 van 1022

Strehla Keramik East-Germany aardewerk vaas, GDR 1950

Artikelnummer: AW-3093-20

VERKOCHT


Strehla Keramik East-Germany aardewerk vaas, GDR 1950

  • Vervaardiger: Strehla Keramiek
  • Vervaardigingsdatum: 1950

Unieke Strehla Oost-Duitsland, 1950 ‘GDR’ keramische vaas, German Democratic Republic (DDR).

Beschrijving
Keramische vaas in uitstekende staat vervaardigd door Strehla (DDR voormalig Oost-Duitsland) Identificatie. Donkerbruine randen en van binnen is het midden van de vaas beige met een mooie rode bloemen afbeelding.

De overgrote meerderheid van Strehla producten zijn gemarkeerd met het logo bestaande uit de tekst "Strehla Keramik" in een driehoekige vorm. Dit kan met inkt worden gestempeld (in wit of zwart) of op de basis worden gegoten. Onder dit symbool de tekst: "Made in GDR".

Deze Strehla vaas is dus geen West-Germany vaas, maar een vaas uit het Oosten van Duitsland (toen DDR), een East-Germany vaas dus!

Conditie
Deze vaas uit voormalig DDR verkeert in een nette vintage staat zonder noemenswaardige sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Geen chips, geen breuken. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 27 cm.
  • Diameter: 17 cm.

Strehla werd gevestigd in 1828 in Dresden. In sommige bronnen wordt vermeld dat het bedrijf zijn naam heeft van de plaats Strehla in Saxen en dat het oorspronkelijk daar gevestigd was. In 1930 werd de firma overgenomen door Steingutfabrik Colditz AG. Na de Tweede Wereldoorlog werd de situatie anders. Het gebied werd Oost Duitsland en het bedrijf werd omgedoopt in VEB Steingutfabrik Strehla. VEB staat voor 'Volkseigener Betrieb'. Dat is een firma die openbaar eigendom was in de Duitse Democratische Republiek (1949-1990).

De Oost-Duitse firma maakte in de jaren zestig en zeventig vooral vazen en bloempotten, die in grote hoeveelheden naar onder andere Nederland werden geëxporteerd. Daarom zijn vazen van Strehla moeilijker te vinden in Duitsland dan vazen van West-Duitse firma´s. Het werk van de Oost-Duitse fabrikant Strehla is ingetogen van kleur, zeker als je het vergelijkt met de produkten uit West-Duitsland. Vaak zit er een metaalglazuur over de basisglazuurlaag heen.

Strehla gebruikte meestal bruine klei. Op de bodem staat een soort zeshoek met daarin de merknaam Strehla d.m.v. een inktstempel of ingedrukt, die soms onleesbaar is. Vaak staat de aanduiding ‘GDR’ vermeld. Het vaasnummer bestaat meestal uit vier cijfers en is ingedrukt in de bodem. Strehla stickerde zijn producten zelden. Het bedrijf sloot haar deuren in 1989.

De Duitse Democratische Republiek (Duits: Deutsche Demokratische Republik, DDR), ook wel "Oost-Duitsland" genoemd, was een communistisch land in Europa. Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. Officieel bestond de DDR van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990, de dag van de Duitse hereniging. Die dag werden de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland tot één land, het tegenwoordige Duitsland, herenigd. De oude deelstaten van vóór de DDR werden hersteld

Land van herkomst
DDR - Oost Duitsland

Soort object
Aardewerk vaas

Onderwerp / Thema
Vaas - aardewerk - Strehla Keramiek - Oost Duitsland

Decoratie
Bloemmotief

Categorie
Aardewerk - keramiek

Kleur
Bruin - zwart - rood

Merk
Strehla Keramiek

Materiaal
Aardewerk - keramiek - glazuur

Bijzonderheden
Geproduceerd in voormalig DDR

Tijdperk
1950

Kwaliteit
Nette vintage staat

Hoogte
27,00 cm

Diameter
17,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel