Artikel 22 van 670

Vintage Blik Davelaar Jodenkoeken met Alkmaarse Molens

Artikelnummer: BT-4851-24
€ 7,95 (*Verzendkosten worden zichtbaar bij het afrekenen. *Gratis verzending pakket in Nederland vanaf € 75,- *Alle prijzen zijn inclusief btw)
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage Blik Davelaar Jodenkoeken met Alkmaarse Molens

  • Vervaardiger: Davelaar Koeken
  • Vervaardigingsdatum: 1986

Productbeschrijving:
Het vintage blik van Davelaar Jodenkoeken is een hoge, ronde koekbus met een los oversluitdeksel. De bus heeft een opvallende gele ondergrond en is gedecoreerd met afbeeldingen van drie historische molens uit Alkmaar:

  • De Geestmolen (1565)
  • Molen de Groot (molen van Piet) (1769)
  • Molen de Eendracht (1761)

Op het blik staat de tekst: "Davelaar Jodenkoeken sinds 1883 Alkmaar".

Conditie:
Dit blik verkeert in nette vintage staat met enkele normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Bijgevoegde foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen:

  • Hoogte: 16 cm
  • Diameter: 11 cm

Jodenkoeken
Een jodenkoek, in de handel vaak Jodekoek genoemd, is een grote, platte koek van zandgebak met een diameter van ongeveer 10 cm. Vroege vermeldingen van de jodenkoek dateren uit 1872, toen banketbakker C. Strunck deze koek adverteerde in de Java-Bode. In 1873 volgde een advertentie van de Groningse banket- en koekbakker Foppe Egbertus de Haan in de Leeuwarder Courant.

Historische Achtergrond:
De productie van jodenkoeken in Alkmaar gaat terug tot 1883, toen bakkerij Stam werd opgericht aan de Houttil 36, vlak achter de Waag. In 1924 werd deze bakkerij overgenomen door Dirk Davelaar uit Zaandam, wat leidde tot de oprichting van Davelaar Koeken. Dit bedrijf bestaat nog steeds en vierde in 1983 het honderdjarig bestaan van de jodenkoek.


Conclusie:
Dit vintage blik van Davelaar Jodenkoeken is niet alleen een praktische opslagoplossing, maar ook een stuk historie. Met de prachtige afbeeldingen van de Alkmaarse molens is het een verzamelobject voor liefhebbers van lokale geschiedenis en traditionele bakkerswaren. De jodenkoek zelf, met zijn rijke geschiedenis en heerlijke smaak, blijft een geliefd product dat generaties overbrugt.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

TAGS
Davelaar Jodenkoeken. vintage koekblik. Alkmaarse molens. koekbus. Nederlandse koek. Davelaar koeken. jodenkoek. verzamelobject. bakkerswaren. Geestmolen Alkmaar. Molen de Groot Alkmaar. Molen de Eendracht Alkmaar. Alkmaarse bakkerij. Dirk Davelaar.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Het blik betreft een vintage hoge ronde koekbus van Davelaar Jodenkoeken, gedecoreerd met afbeeldingen van drie historische molens uit Alkmaar.

Onderwerp / Thema
Vintage koekblik. Davelaar Jodenkoeken. Alkmaarse molens. Verzamelobject. Traditionele Nederlandse koek. Zandgebak. Bakkerijgeschiedenis. Geestmolen. Molen de Groot. Molen de Eendracht. Dirk Davelaar. 1986 koekbus. Nostalgisch blik. Bakkerij Stam.

Decoratie
De decoratie van de vintage koekbus bestaat uit een gele ondergrond met afbeeldingen van de Geestmolen, Molen de Groot, en Molen de Eendracht, drie bekende molens uit Alkmaar.

Categorie
Vintage blikken en trommels

Kleur
Geel - meerkleurig

Uitgever
Davelaar Koeken

Merk
Davelaar Koeken

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Bijzondere kenmerken van deze vintage koekbus zijn de afbeeldingen van drie historische Alkmaarse molens en de tekst "Davelaar Jodenkoeken sinds 1883," die het een waardevol verzamelobject maken.

Tijdperk
1986

Kwaliteit
Dit vintage blik verkeert in nette staat met enkele sporen van gebruik, wat bijdraagt aan zijn authentieke charme.

Hoogte
16,00 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel