VERKOCHT

Artikel 83 van 1128

Hoog vintage 1 K.G. netto cacaoblik van Droste's cacao & chocoladefabrieken N.V. met verpleegster

Artikelnummer: BT-4390-23

VERKOCHT


Hoog vintage 1 K.G. netto cacaoblik van Droste's cacao & chocoladefabrieken N.V. met verpleegster

  • Vervaardiger: Droste's cacao & chocoladefabrieken N.V.
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1970

Beschrijving
Het hoge vintage cacaoblik van Droste's Cacao & Chocoladefabrieken N.V., met een gewicht van 1 kilogram netto, is een geliefd verzamelobject onder liefhebbers van nostalgische chocoladeverpakkingen. Dit vierkante blik, vervaardigd tussen 1950 en 1970, is versierd met een afbeelding van een verpleegster, die een iconisch symbool is geworden voor het merk Droste.

Het Droste cacaoblik is gemaakt door Droste's Cacao & Chocoladefabrieken N.V., een bekende Nederlandse fabrikant van chocolade en cacao. Het blik is van hoge kwaliteit en heeft een scharnierend deksel. Met afmetingen van 19,7 cm in hoogte, 11 cm in lengte en 11 cm in breedte, was het blik geschikt voor 1 kilogram cacao.

Het meest opvallende kenmerk van het cacaoblik is de afbeelding van de verpleegster. Deze afbeelding wordt gekenmerkt door het hiernaar vernoemde "Droste effect", waarbij een afbeelding eindeloos wordt herhaald op een kleinere schaal. De verpleegster is te zien op twee zijden van het blik, tegen een rode achtergrond. Ze draagt een zwart-wit uniform en houdt een dienblad vast met een kop en het cacaoblik erop, waarop dezelfde scène steeds opnieuw wordt weergegeven.

Op de linkerzijde van het blik is het koninklijke wapen te zien, dat aangeeft dat Droste de titel "hofleverancier" mag voeren. Op een lichtblauwe achtergrond staat de tekst: "Droste Cacao N.V. Droste cacao & chocoladefabrieken. Haarlem Holland." De rechterzijde van het blik toont medailles, het nationale wapen onder een baldakijn en de tekst: "Hamburg 1898. 's Hage 1898 - Brussel 1904. Antwerpen 1904. Grand Prix."

Het ontwerp van het cacaoblik is gemaakt door Jan Misset. Het deksel van het blik is uitgevoerd met een lang penscharnier.

Conditie
Dit Droste cacaoblik verkeert in goede vintage staat, met normale sporen van gebruik en slijtage die bij de leeftijd horen. Eventuele beschadigingen kunnen duidelijk worden geïdentificeerd aan de hand van de bijgevoegde foto's.

Afmetingen

  • Hoogte: 19,7 cm. 
  • Lengte: 11 cm. 
  • Breedte: 11 cm. 

Droste B.V. Vaassen, voorheen bekend als Droste, is een Nederlandse chocoladeproducent die in 1890 in Haarlem werd opgericht. Het bedrijf produceert nog steeds de populaire Drostepastilles en chocoladeletters.

Oorspronkelijk was Droste een familiebedrijf, maar het is meerdere keren overgenomen en is sinds 1997 een zelfstandige business unit binnen het Duitse bedrijf Hosta. De oorspronkelijke Droste-branderij bleef operationeel tot 2004 als onderdeel van Dutch Cacao BV, dat sinds 1986 Blookercacao produceerde. In dat jaar werd de productie echter verplaatst naar een nieuwe fabriek in Amsterdam. Sinds 1986 wordt Droste-chocolade geproduceerd in Vaassen en worden de producten in meer dan zeventig landen verkocht, waarbij meer dan 65% van de omzet uit het buitenland komt.

De naam Droste is afkomstig van Gerardus Johannes Droste, een banket- en koekbakker uit Haarlem. Vanaf 1863 verkocht hij in zijn winkel aan het Verwulft in Haarlem (waar nu een McDonald's-filiaal is gevestigd) onder andere ronde, platte chocoladepastilles die hij Pastilles Droste noemde. In 1890 opende hij een fabriek in dezelfde stad.

Droste is niet alleen bekend vanwege de chocolade die onder die naam wordt verkocht, maar ook vanwege het Droste-effect. Dit verwijst naar het fenomeen van een afbeelding die zichzelf herhaalt in een steeds kleiner wordend formaat. Het Droste-effect is vernoemd naar de afbeelding op de verpakking van Drostechocolade die sinds ongeveer 1900 wordt gebruikt.

Op de verpakking is een verpleegster afgebeeld die eenzelfde verpakking vasthoudt. De vermoedelijke tekenaar van deze afbeelding is Johannes Misset, een reclametekenaar uit Haarlem. Hij raakte geïnspireerd door een pastel van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard genaamd "La serveuse de chocolat" of ook wel "La belle chocolatière" genoemd. Deze afbeelding, die verwijst naar de heilzame werking van chocolade, mag om juridische redenen niet worden gebruikt in de Verenigde Staten.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage Droste 1 Kg cacaoblik met verpleegster

Onderwerp / Thema
Verpakking - reclame - chocolade - cacao - Droste-effect - Droste - Haarlem - heraldiek

Decoratie
Verpleegster - zuster

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - lichtblauw - geel - meerkleurig

Uitgever
Droste's cacao & chocoladefabrieken N.V.

Vervaardiger
Droste's cacao & chocoladefabrieken N.V.

Ontwerper
Jan Misset

Merk
Droste's cacao

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1970

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
19,70 cm

Lengte
11,00 cm

Breedte
11,00 cm

Inhoud
1 Kg

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel