Vorige Artikel 75 van 181 Volgende

Vintage blik voor tabak van Niemeijer “Roode-Ster Lichte Geurige Rooktabak”

Artikelnummer: BT-4351-23
€ 17,50
Voorraad 1 stuk

Vintage blik voor tabak van Niemeijer “Roode-Ster Lichte Geurige Rooktabak”

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabriek
  • Opdrachtgever: Niemeijer
  • Vervaardigingsdatum: 1920 - 1955

Beschrijving
Rechthoekige blikken tabaksdoos  uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel vervaardigd met een naaldschanier. De decoratie van dit blik bestaat uit een rode ondergrond met op alle zijden een wit etiket met daarop tekst en een achtpuntige rode ster.

Het 'Roode Ster' tabaksblik van Niemeijer is een bekend en iconisch product uit het begin van de 20e eeuw. Het eenvoudige ontwerp met een crèmekleurige achtergrond, rode randen en een grote rode ster werd populair onder rokers in Nederland en daarbuiten. Niemeijer stond bekend om de hoge kwaliteit van hun tabak en had een goede reputatie als een van de beste producenten van Nederland. Het blik is vandaag de dag nog steeds een populair verzamelobject en symbool van de Nederlandse tabakscultuur.

Tekst: Lichte Geurige Rooktabak. ROODE STER 1/4 kilo. NV stoomtabaksfabriek `Het wapen van Rotterdam' v/h THEODORUS NIEMEIJER GRONINGEN.

Rolrand aan de onderzijde. Bodem met opstaande rand.

Conditie
Dit blik verkeert in een originele vintage staat met diverse sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. De foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 7 cm
  • Lengte: 18 cm.
  • Breedte: 11.2 cm.

Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. De handel lag toen net buiten de stad en verkocht producten uit de koloniën, waaronder tabak. De tabakshandel (het Wapen van Rotterdam) werd uitgebreid met de productie van tabak. Op deze manier had het bedrijf zowel de productie en verkoop van kerftabak in eigen huis. Nadat zoon Theodorus Niemeijer het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie (van het merk 'het wapen van Rotterdam) met het produceren voor andere bedrijven. Hiervan zijn 'de Bijenkorf' en 'de Tabakshandel' enkele voorbeelden. Tevens begon het bedrijf met de productie van koffie en thee. 

Tijdens de grote depressie in 1932/1933 stopte het bedrijf met de productie van sigaretten. De fabrieksruimten werden benut voor de productie van koffie en thee. 

Gedurende de twintigste eeuw groeide het bedrijf. Het nam verschillende tabaksfabrikanten in de stad Groningen over, waaronder F. Lieftinck, en betrad ook de internationale markten.Ten gevolge van de grote concurrentie van Douwe Egberts moest het bedrijf in de jaren zestig de koffie- en theeverkoop stopzetten.  

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blik voor tabak van Niemeijer

Onderwerp / Thema
Verpakking - reclame - tabak - roken - Niemeijer - Groningen

Decoratie
Rode ster

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Crémewit - rood - zwart

Uitgever
Niemeijer

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabriek

Merk
Theodorus Niemeijer

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1920 - 1955

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
7,00 cm

Lengte
18,00 cm

Breedte
11,20 cm cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel