VERKOCHT

Artikel 290 van 1128

Smalle antieke houtschaaf, profielschaaf of sponningschaaf

Artikelnummer: CU-4146-23

VERKOCHT


Smalle antieke houtschaaf, profielschaaf of sponningschaaf

  • Vervaardiger: PD
  • Vervaardigingsdatum: Eind 19e - begin 20e eeuw

Beschrijving
Altijd mooi ter decoratie. Deze houtschaaf, beter bekend als sponningschaaf of profielschaaf. Dit soort schaven werden vroeger door de timmerman gebruikt om onder andere sponningen vlak te schaven.

Mooie antieke staat.

Conditie
Deze sponningsschaaf verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 13,5 cm. 
  • Lengte: 25,7 cm. 
  • Dikte: 2,4 cm. 

Een schaaf is een stuk handgereedschap voor houtbewerking. De oppervlakte van het werkstuk wordt met behulp van een in het gereedschap aanwezige schaafbeitel afgenomen (verspaand) van een ruw tot een glad oppervlak. Het doel van het schaven is het hout glad, vlak of dunner te maken.

Een sponningschaaf is een smal type blokschaaf waarvan de beitel een haartje breder is dan het blok. Er kunnen sponningen mee worden geschaafd die tot diep in de hoek vlak en haaks zijn. Naast het eenvoudige model, bestaan er nog wat varianten van de sponningschaaf, zoals het zg. duplexmodel dat twee posities voor de beitel heeft, en een type waarvan de beitel twee haaks op elkaar staande snijvlakken heeft: een voor de onder- en een voor de zijkant van de sponning. Om de juiste afmeting van de sponning te verkrijgen zitten er op de schaaf twee instelbare aanslagen voor de diepte en de breedte.

Sponningen vinden we in kozijnen om het glas in te plaatsen of een raam of deur in af te hangen. Ook in ramen zitten sponningen om het glas in te plaatsen. Tegenwoordig worden sponningen machinaal gemaakt, veelal in een timmerfabriek. Daar beschikken ze over een freesmachine of een machine met tot wel zeven schaafassen, waar het hout in één arbeidsgang volledig geprofileerd uit tevoorschijn komt.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Houtschaaf - sponningschaaf - profielschaaf

Onderwerp / Thema
Gereedschap - houtbewerking - timmerman

Categorie
Curiosa

Kleur
Bruin

Vervaardiger
PD

Merk
PD

Materiaal
Hout - ijzer

Bijzonderheden
Smalle houtschaaf

Tijdperk
Eind 19e - begin 20e eeuw

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
13,50 cm

Lengte
25,70 cm

Breedte
2,40 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel