VERKOCHT

Vorige Artikel 53 van 114 Volgende

Rechthoekige blikken trommel voor 1 kg KWATTA's gealcaliniseerde cacao "OLANDA"

Artikelnummer: BT-4113-22

VERKOCHT


Rechthoekige blikken trommel voor 1 kg KWATTA's gealcaliniseerde cacao "OLANDA"

  • Vervaardiger: NV Numans blikfabrieken Amsterdam
  • Vervaardigingsdatum: 1900 - 1949

1 kg KWATTA's gealcaliniseerde cacao "OLANDA" met voorstellingen in een Delftsblauw tegeltableau van een visserdorp

Beschrijving
Rechthoekige staande blikken trommel met Delfts-blauw tegeltableau van een Hollands vissersdorp voor 1 kg CACAO van KWATTA. Dit blik is voorzien van een scharnierend oversluitdeksel met een vouwrand. Het blik is vervaardigd met een gefelste zijnaad en bodem. Het scharnier van het deksel betreft een zogenoemd naaldscharnier. Bovenop het deksel een afbeelding van een stuurman aan het roer. Blauwe randversiering.

De decoratie van deze blikken trommel bestaat uit diverse afbeeldingen op alle zijden van een van een tegeltableau in Delftsblauw met Hollandse taferelen, waaronder een boerenpaar met een koe in een bootje, Volendammer klederdracht en vissersdorp. Tekst: KWATTA's gealcaliniseerde cacao "OLANDA". Inhoud netto 1 kilo. Teksten in het Nederlands, Engels, Frans en Italiaans.

Conditie
Deze blikken cacao trommel is zeker gezien de leeftijd nog in een erg mooie en originele vintage staat met gewone sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 20 cm. 
  • Lengte: 12 cm.
  • Breedte: 8 cm.

Kwatta is sinds 1972 een volledig Belgische merknaam voor chocoladeproducten. Eerder was het een Belgisch-Nederlands merk chocolade, geproduceerd in Breda en Bois-d'Haine (sinds 1913), met chocola afkomstig van een Surinaamse cacaoplantage met dezelfde naam. Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden. 

De geschiedenis van Kwatta vindt haar oorsprong in Suriname. Daar bezat de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw in de buurt van Paramaribo een cacaoplantage die de naam Kwatta had. 

De uitdrukking "Aller ogen zijn gericht op Kwatta", is van vroeger en niet (meer) zoveel in zwang,. Het is van dit chocolademerk afkomstig. Met de uitdrukking wordt bedoeld dat iedereen zijn aandacht op een specifiek punt of onderwerp vestigt. In Noord-Brabant en Gelderland wordt het woord kwatta, met name door ouderen, nog steeds gebruikt als men chocolade bedoelt, bijvoorbeeld om te vragen "Motte gij un stukske kwatta?" Chocoladehagelslag werd ook wel kwattastrussel genoemd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Cacaoblik - trommel

Onderwerp / Thema
Kwatta's Gealcaniseerde Cacao

Decoratie
Delftblauw - tegels - landschap - Holland - vissersdorp - dorpsgezicht - klederdracht

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Blauw - wit

Uitgever
Kwatta Breda

Vervaardiger
NV Numans blikfabriek

Merk
KWATTA

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1900 - 1949

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
20,00 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
8,00 cm

Inhoud
Inhoud Netto 1 Kilo (tekst op bus)

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel