VERKOCHT

Vorige Artikel 70 van 115 Volgende

Vintage blik Van Nelle's Koffie, waarborgt kwaliteit. Met kabouter Piggelmee

Artikelnummer: BT-4095-22

VERKOCHT


Vintage blik Van Nelle's Koffie, waarborgt kwaliteit. Met kabouter Piggelmee

  • Vervaardiger: van Nelle
  • Vervaardigingsdatum: 1999

Beschrijving
Rechthoekige blauwe trommel voor koffie van Van Nelle met daarop kabouter Piggelmee die een dame een kop koffie aanbiedt, met als opschrift: Van Nelle's koffie waarborgt kwaliteit. 

Tekst op zijkant: Van Nelle sinds 1782 
"Van Nelle aroma op z'n best.
Met van Nelle koffie toont u een goede smaak. U kiest bewust voor een vertrouwde, geurige kwaliteitskoffie. Het van Nelle vakmanschap is de garantie voor aroma verse koffie. En dat proeft u!"

Conditie
Dit Koffieblik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat 

  • Hoogte: 15.5 cm. 
  • Breedte: 12.3 cm. 
  • Diepte: 8.2 cm. 

Piggelmee is een sprookjesfiguur die in Nederland vooral bekendheid kreeg door een kinderboekenserie van koffiebrander Van Nelle. De eerste boeken werden geschreven door L.C. Steenhuizen. De boeken zijn prentenboeken. 
Een kabouterpaar genaamd Piggelmee en Tureluur wonen in een oude Keulse pot. Ze hebben Van Nelle-koffie. Een tovervis laat hen wensen doen. Het vrouwtje Tureluur vraagt of er betere koffie is dan Van Nelle, maar de vis zegt dat er geen betere koffie is en draait de wensen terug. Vervolgens beleven ze nog andere avonturen die draaien rond de koffie. 

Van Nelle was een Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.
In 1782 begonnen Johannes van Nelle en zijn vrouw Hendrica een winkel in koffie, thee en tabak aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Johannes van Nelle in 1811 zette zijn weduwe de winkel voort. In 1813 overleed ook de weduwe. Zoon Johannes van Nelle jr. en zijn zwager Abraham Goedkoop zetten de zaak voort onder de naam De Erven de Wed. J. van Nelle. Na de dood van Johannes van Nelle jr. nam de familie Van der Leeuw in 1837 een aandeel in de firma. Vanaf 1845 was Van Nelle in zijn geheel in handen van de familie Van der Leeuw.

Jacobus Johannes van der Leeuw bouwde het bedrijf tussen 1837 en 1881 uit. Hij legde wereldwijde handelscontacten, stichtte eigen plantages in Nederlands-Indië en bouwde de winkel uit tot een fabriek voor het branden van koffie en het verwerken van tabak en thee. Rond de eeuwwisseling werden koffie en thee steeds belangrijker. Het ging Van Nelle dan ook voor de wind. 

Het bedrijf onderscheidde zich door een geheel eigen aanpak, met aansprekende reclamefiguren als Piggelmee. De periode rond de Tweede Wereldoorlog was moeilijk voor Van Nelle. Maar vanaf de jaren vijftig ging het onder de leiding van directeur J.P. Coelingh weer beter. 

De introductie van de eerste versgemalen vacuümverpakte koffie onder de naam Supra in 1962 heeft hier in belangrijke mate aan bijgedragen.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage koffieblik van Van Nelle

Onderwerp / Thema
Van Nelle - blik - koffie - productverpakking - kabouter Piggelmee

Decoratie
Kabouter Piggelmee met dienblad en jongedame

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Donkerblauw - meerkleurig

Vervaardiger
Van Nelle

Merk
Van Nelle

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1999

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
15,50 cm

Lengte
12,30 cm

Breedte
8,20 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel