Vorige Artikel 72 van 440 Volgende

Peperkoekblik van Verkade met afbeelding van bloemen, veldboeket

Artikelnummer: BT-4093-22
€ 12,50
Voorraad 1 stuk

Peperkoekblik van Verkade met afbeelding van bloemen, veldboeket

  • Vervaardiger: Koninklijke Verkade Fabrieken B.V.
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1980

Beschrijving  
Vintage peperkoekblik van Verkade voorzien van een bloemenmotief. Het peperkoekblik is uitgevoerd met een scharnierend deksel.

De decoratie van het blik bestaat uit een lichtgele ondergrond met daarop afbeeldingen van een rij bloemen in rood, geel en blauw tussen groene bladeren.

Tekst: Koninklijke Verkade fabrieken NV Zaandam Holland. 

Een momentje Hollandse gezelligheid met dit mooie peperkoekblik van Verkade ontworpen door Cees Dekker. Verkade was een echte pionier op het gebied van verpakkingsontwerpen. 

Cornelis (Cees) Dekker (1900-1990) was een Nederlands kunstenaar. Hij kwam in 1923 als eerste vormgever in dienst bij de Zaanse Koekfabriek Verkade hoewel hij eigenlijk onafhankelijk kunstenaar had willen worden. Toen naast Verkade, Hille en ten slotte ook Albert Heijn zijn klanten werden, werd Dekker door Verkade in vaste dienst genomen.

Conditie
Dit peperkoekblik van Verkade verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Lengte: 28 cm.
  • Hoogte: 9,5 cm.
  • Breedte: 10 cm.

Verkade is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat artikelen als beschuit, chocolade en koek vervaardigde. Ook werden er enige tijd theelichtjes vervaardigd. De fabrieken van Verkade zijn vanouds gevestigd in Zaandam en zijn belangrijk in de ontwikkeling van de voedingsindustrie van de Zaanstreek.

Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom-, Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Peperkoekblik - blik voor ontbijtkoek - bewaarblik

Onderwerp / Thema
Peperkoek - ontbijtkoek - blikken doos - verpakking - Cees Dekker - productverpakking - houder -bloemendecor

Decoratie
Bloemenpatroon

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme - rood - geel - groen - blauw

Uitgever
Koninlijke Verkade fabrieken nv Zaandam-Holland

Vervaardiger
Koninklijke Verkade fabrieken N.V.

Ontwerper
Cees Dekker

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1980

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
9,50 cm

Lengte
28,00 cm

Breedte
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel