Vorige Artikel 92 van 440 Volgende

Vintage bewaarblik met scharnierend oversluitdeksel voor Perla koffie van Albert Heijn "Koffiebranders te Zaandam sinds 1895"

Artikelnummer: BT-4073-22
€ 7,50
Voorraad 1 stuk

Vintage bewaarblik met scharnierend oversluitdeksel voor Perla koffie van Albert Heijn "Koffiebranders te Zaandam sinds 1895"

  • Vervaardiger: Albert Heijn
  • Vervaardigingsdatum: 1995

Jubileumblik

Beschrijving
Rechthoekig vintage staand koffieblik met rechthoekigevierkante vorm uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een crémekleurige ondergrond met aan de voorzijde een afbeelding van de oude koffiefabriek in Zaandam met de tekst "Albert Heijn Koffiebranders te Zaandam sinds 1895", en een portret van Albert Heijn sr. Op de achterzijde staat het wapen van Nederland "Je maintiendrai" Hofleverancier.

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 16 cm
  • Lengte: 10 cm.
  • Breedte: 10 cm

Albert Heijn (supermarkt)
Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn.

De eerste artikelen onder eigen merk werden verkocht vanaf 1910. De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911 gelegd, eveneens in Zaandam, waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek. Langs de Zaan verschenen fabrieken voor beschuit, drop, koffie, thee, wijn en andere producten. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht). In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoons Jan en Gerrit Heijn de leiding over.

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

Albert Heijn sr. overleed in 1945 op 80-jarige leeftijd. Drie jaar later ging het bedrijf naar de beurs.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. Dit in navolging van Gebroeders van Woerkom, die op 26 november 1946 als eerste in Nederland naar Amerikaans voorbeeld een zelfbedieningswinkel opende in Nijmegen.

Het huidige logo van Albert Heijn bestaat sinds 1965 en is een ontwerp van James Pilditch en John Harris van merkenbureau AID. Voor die tijd had het concern in de jaren twintig een logo waarin de A en H in elkaar waren vervlochten. Eind jaren dertig stonden de letters naast elkaar met daaronder de leus "voor kwaliteit". Nadat Albert Heijn was benoemd tot hofleverancier verscheen vanaf de jaren vijftig het wapen dat bij deze titel hoort in het logo van de supermarktketen. Vanaf 1966 wordt het logo van Pilditch gehanteerd, de in blauw uitgevoerde vervlochten A en H.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koffieblik - Albert Heijn - Perla - jubileumblik

Onderwerp / Thema
Perla koffie van Albert Heijn

Decoratie
Portret Albert Heijn sr. - Fabriek Albert Heijn

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme -zalmoranje - meerkleurig

Uitgever
Ahold

Vervaardiger
Albert Heijn

Merk
Albert Heijn

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Jubileum uitgave - Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1995

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
16,00 cm

Lengte
10,00 cm

Breedte
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel