VERKOCHT

Vorige Artikel 101 van 440 Volgende

Mens erger je niet! - Hausemann & Hötte / Jumbo 1978

Artikelnummer: SP-4064-222

VERKOCHT


Mens erger je niet! - Hausemann & Hötte / Jumbo 1978

  • Vervaardiger: Hausemann & Hötte / Jumbo
  • Vervaardigingsdatum: 1978

Beschrijving
De afbeelding op de doos van ‘Mens Erger Je Niet’ toont een heer die getergd kijkend met zijn ene hand naar de haren grijpt, terwijl hij met de andere kennelijk net op het speelbord heeft geslagen, want daarvan vallen drie pionnen af. De uitvinder van “Mens Erger Je Niet” is de Duitser Josef Friedrich Schmid geweest. Vermoedelijk bedacht hij het spel in 1917. Sinds het begin van de jaren '20 is “Mens Erger Je Niet” in ons land verkrijgbaar, eerst als importartikel en later als licentieproduct. Sinds 1947 draagt dit spel het merk Jumbo. De fabrikant schat dat er na de Tweede Wereldoorlog meer dan vier miljoen (!) exemplaren in de Benelux verkocht zijn en nog steeds loopt dit spel goed. Vroeger waren het voornamelijk volwassenen die zich voor hun plezier gingen ergeren, maar tegenwoordig is dit vooral een spel dat kinderen graag spelen.

De spelers van “Mens Erger Je Niet” (twee tot vier) krijgen ieder vier pionnen in hun eigen kleur. Deze pionnen worden opgesteld in startcirkels gelegen bij de vier hoeken van het kartonnen speelbord. De spelers werpen om beurt met een dobbelsteen. Wie een zes gooit is verplicht een pion uit de startcirkel in het veld te brengen, op het startpunt. Het is de bedoeling om als eerste jouw pionnen 40 cirkels verder naar jouw vier eindpunten te brengen. Alle pionnen worden verplaatst met dobbelsteenworpen. De essentie van “Mens Erger Je Niet” is dat men elkaars pionnen kan terugsturen naar de startcirkel, door precies op de pion van een ander te landen. Zo'n pion mag pas weer in het veld nadat zijn bezitter een zes heeft geworpen. Om een eindpunt te bereiken, moet voor de desbetreffende pion het vereiste aantal ogen precies worden gegooid. Bij een verkeerd aantal blijft de pion staan, en is dus uiterst kwetsbaar voor achterop komende pionnen van tegenstanders. 
Bron: Hongs

Conditie
Dit spel verkeert in een nette vintage staat met geringen sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen doos

  • Hoogte: 3,5 cm
  • Lengte: 27,5 cm
  • Breedte: 19,7 cm

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Mens erger je niet! - Bordspel - familiespel

Onderwerp / Thema
Geluk - strategie

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Rode doos

Aantal spelers
2 - 6 spelers

Leeftijd
Vanaf 5 à 8jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands - Frans

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Schmid Josef Friedrich

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Merk
Jumbo

Materiaal
Hout - karton - papier

Bijzonderheden
met spelregels

Tijdperk
1978

Kwaliteit
Goedevintage staat

Hoogte
3,50 cm

Lengte
27,50 cm

Breedte
19,70 cm

Inhoud
Compleet!

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel