Vorige Artikel 111 van 440 Volgende

Blikken bus voor beschuit van Co-op met seizoendecor

Artikelnummer: BT-4053-22
€ 6,95
Voorraad 1 stuk

Blikken bus voor beschuit van Co-op met seizoendecor

  • Vervaardiger  : Co-op / Numan's Blikfabrieken (Amsterdam) 
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1979

Beschrijving
Cillindrische blikken beschuitbus uitgevoerd met een los pversluitdeksel. Deze beschuitbus is afkomstig van de firma Co-op. De decoratie van de bus bestaat uit een licht-gele ondergrond met daarop afgebeeld een seizoensdecor bestaande uit een haan met zon, een groene boom met vogel en koren met regenwolken. Op het deksel een gestileerde kroon in de vorm van drie mensen die elkaars hand vasthouden als symbool voor corporatie (vennootschap, handelsonderneming).

Conditie
Deze blikken beschuitbus verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 20.5 cm 
  • Diameter: 11.0 cm 

De eerste coöperaties
De wortels van CO-OP gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan leden. Er kwamen steeds meer van dit soort winkels. Eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook regionale coöperaties.

In de jaren zestig kwam het grootwinkelbedrijf op. Dit maakte het steeds noodzakelijker voor coöperatieve winkels om de krachten te bundelen en zo een sterkere positie te realiseren. Er werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland.

Helaas kwam de bundeling van krachten te laat op gang. Daardoor ging het in 1973 mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuit - blik - productverpakking

Decoratie
Haan - zon - boom - vogel - koren - regenwolken

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - blauw - geel -groen - rood - wit - meerkleurig

Vervaardiger
Numan's Blikfabrieken (Amsterdam)

Merk
Co-op

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1979

Kwaliteit
Gebruikte vintage staat

Hoogte
20,50 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel