Vorige Artikel 136 van 440 Volgende

Brocante set van zes grijsgewolkte emaille pannen met deksel

Artikelnummer: BR-4028-22
€ 75,00
Voorraad 1 stuk

Brocante set van zes grijsgewolkte emaille pannen met deksel

  • Vervaardiger: DRU
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1940 - 1960

Beschrijving
Mooie brocante set van zes metalen pannen met grepen. De pannen zijn uitgevoerd in grijs gewolkt emaille. Deze pannen zijn nestbaar en kunnen in elkaar gestapeld worden. De pannen lopen op in grootte. Mooi voor gebruik en voor de sier. Bovendien ruimtebesparend wanneer opgeborgen. Compleet met deksels, eveneens met greep. Waanzinnig mooi voor in een landelijke of boerenkeuken.

Conditie
Deze set van zes brocante pannen verkeert in een goede brocante staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 14,7 cm - 13,4 cm - 12,5 cm - 11,7 cm - 10,4 cm - 10 cm.
  • Diameter: 25,5 cm - 23,8 cm - 21,5 cm - 19,5 cm - 17,5 cm - 15,5 cm.

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van zes grijsgewolkte emaille pannen

Onderwerp / Thema
Brocant - emaille - grijs gewolkt - keuken - landelijk

Decoratie
Grijs gewolkt

Categorie
Brocante - emaille

Kleur
Grijs emaille

Vervaardiger
H. Berk en zoon / fabrikant: Diepenbrock en Reigers (DRU)

Merk
DRU

Materiaal
Metaal - emaille

Bijzonderheden
Compleet met deksels

Tijdperk
1940 - 1960

Kwaliteit
Goede brocante staat

Hoogte
14,70 cm - 13,40 cm - 12,50 cm - 11,70 cm - 10,40 cm - 10,00 cm.

Diameter
25,50 cm - 23,80 cm - 21,50 cm - 19,50 cm - 17,50 cm - 15,50 cm.

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel