Artikel 498 van 666

Vintage blik met afbeelding Sint-Pietersplein - Vaticaanstad ter gelegenheid van de installatie van Paus Johannes Pius XII

Artikelnummer: BT3996-22
€ 24,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Vintage blik met afbeelding Sint-Pietersplein - Vaticaanstad ter gelegenheid van de installatie van Paus Johannes Pius XII

  • Vervaardiger: DFB
  • Vervaardigingsdatum: 1950

Beschrijving
Mooi scharnierblik met afbeelding van het Vaticaan en het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Uitgebracht ter gelegenheid van het beneficiaat van Paus Pius XII in het jaar 1950. Zeer mooi en speciaal blik van de Belgische DBF.

Deksel sluit nog prima. Mooi blik voor de verzamelaar. Ook uiteraard nog heel goed bruikbaar om diverse spulletjes in te bewaren.  

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 7 cm.
  • Lengte: 33 cm. 
  • Breedte: 20 cm.

Vaticaanstadofficieel de Staat Vaticaanstad (Italiaans: Stato della Città del Vaticano), is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is.

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. Ten tijde van de sede vacante, de pausloze periode na het overlijden (of aftreden) van de regerende paus, worden de lopende zaken behartigd door de Camerlengo.

Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini werd ondertekend. Daarin werd nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat is. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden.

Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar neemt wel deel aan diverse internationale organisaties. Het staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Het Sint-Pietersplein (Italiaans: Piazza San Pietro) is een plein in Vaticaanstad. De Sint-Pietersbasiliek bevindt zich aan het plein. Het Sint-Pietersplein is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het plein is 240 meter breed en de lengte is 340 meter.

Het plein wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die opgesteld zijn in vier rijen. Op de colonnade staan 140 beelden van heiligen. De zuilenrijen vormen een ellips (met een binnendiameter van circa 198 meter) die iets wijder uitloopt richting de kerk, zodat deze nog imposanter oprijst. Op het plein kan men zowel links als rechts van de obelisk (richting fonteinen) een ronde steen ingewerkt in de grond zien. 

Midden op het plein staat een Egyptische obelisk die 40 meter hoog is en 340 ton weegt. Deze zogeheten Vaticaanse Obelisk is in 37 n.Chr. uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caligula. De obelisk stond oorspronkelijk in het circus van Nero, waar de oude Sint-Pieterskerk in de 4e eeuw gedeeltelijk overheen werd gebouwd. In 1586 is de oblisk in opdracht van paus Sixtus V en naar een plan van de architect Domenico Fontana 300 meter verplaatst naar het Sint-Pietersplein dat er toen nog anders uitzag. Acht à negenhonderd werklieden hebben toen, met hulp van 75 of 160 paarden en vele katrollen en koorden, de obelisk in vier maanden tijd midden op het plein gezet op een voet van vier enorme bronzen leeuwen. Op 14 september was het karwei geklaard.

Paus Sixtus liet een kruis op de top van de obelisk aanbrengen, zodat die nu 41 meter hoog is. Marmeren stenen in de vloer rond de obelisk geven de windrichtingen aan.

Aan weerszijden van de obelisk staan twee identieke fonteinen. Deze fonteinen spuiten 38000 liter/minuut water tot een hoogte van 14 meter de lucht in. Het water komt van het Braccianomeer.


Paus Pius XII, geboren als Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli (Rome, 2 maart 1876 – Castel Gandolfo, 9 oktober 1958), was een Italiaanse paus van 1939 tot aan zijn dood in 1958. Aan het begin van zijn pontificaat brak de Tweede Wereldoorlog uit en in de laatste jaren ervan dreigde het gevaar van de Koude Oorlog, die er enkele jaren later dan ook zou komen. Theologisch belangrijk is zijn plechtige definitie van het dogma van Maria-Tenhemelopneming met ziel en lichaam in 1950.

Land van herkomst
België

Soort object
Blikken koektrommel

Onderwerp / Thema
Vaticaanstad - Sint-Pietersplein - Paus Johannes Pius XII

Decoratie
Sint-Pietersplein Vaticaanstad

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Blauw - meerkleurig

Uitgever
D.F.B.

Vervaardiger
D.F.B.

Merk
D.F.B.

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Uitgebracht ter gelegenheid van het beneficiaat van Paus Pius XII in het jaar 1950

Tijdperk
1950

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik

Hoogte
7,00 cm

Lengte
33,00 cm

Breedte
21,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel