Vorige Artikel 3 van 53 Volgende

Rechthoekig goudkleurig blik met Victoria noodbiscuits, blikopener en “INHOUD: 72 NOODBISCUITS (± 1 KG)”: noodvoedsel Koude Oorlog

Artikelnummer: BT-3979-22
€ 17,50 (over onze producten berekenen wij u geen btw)
Voorraad 1 stuk

Rechthoekig goudkleurig blik met Victoria noodbiscuits, blikopener en “INHOUD: 72 NOODBISCUITS (± 1 KG)”: noodvoedsel Koude Oorlog

  • Vervaardiger: De Gruyter 
  • Vervaardigingsdatum: 1962

Groot hoog blik!

Beschrijving
In overleg met en volgens receptuur van het ministerie van landbouw en visserij vervaardigd door: DeGruyter
Produktiedatum: 1962. Gesloten blik incl. biscuits en opener.

"INHOUD: 72 NOODBISCUITS (± 1 KG) / ACHT BISCUITS ZIJN ÉÉN NOODMAALTIJD EN BEVATTEN CA. 520 CALORIEËN / INDIEN IN HET GESLOTEN BLIK KOEL EN DROOG BEWAARD, JARENLANG HOUDBAAR / IN OVERLEG MET EN VOLGENS RECEPTUUR VAN HET MINISTERIE VAN LANDBOUW EN VISSERIJ VERVAARDIGD DOOR: DE GRUYTER / GEPRODUCEERD: JAN 1962"

Oud origineel vintage blik van Verkade, met noodvoeding. In dit geval biscuits (koeken), gemaakt in 1961. In de jaren 60 kreeg men zo'n blik omdat er in verband met de "Cuba crisis" oorlog dreigde. Het blik is inclusief het oude sleutelje om het deksel mee te openen (oprollen).

* wikipedia - "de Cubacrisis, in Cuba zelf bekend als de oktobercrisis en in de Sovjet-Unie en Rusland als de caribische crisis, was de toestand van een dreigende atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in oktober 1962, als gevolg van het uit de hand lopen van hun conflict over Cuba".

Conditie
Dit blik met noodrantsoen verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Gesloten blik inclusief 72 noodbiscuits. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 15,5 cm.
  • Lengte: 17 cm.
  • Breedte: 10,5 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. 

Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. 


Victoria was een koekjes- en chocoladefabriek die ontstaan is in België in 1896. Bekendheid verwierf de onderneming vooral door het gelijknamige chocolademerk. Op het hoogtepunt van haar bestaan bezat de onderneming fabrieken in Koekelberg, in het Nederlandse Dordrecht en in het Franse Boulogne-Billancourt en waren er circa 4000 werknemers.

De koekjesproductie werd verhuisd naar Victoria-Dordrecht dat ondertussen volledig in handen was van Gebeco. Het gebouw werd opgesplitst en gebruikt door verscheidene bedrijven om ten slotte in 2002 omgevormd te worden tot bewoning. De gemeente Koekelberg kocht het centrale gedeelte met de bedoeling om er het Belgian Chocolate Village in te huisvesten.

Gebeco kwam in 1978 in handen van Générale Biscuit, dat zelf ontstaan was door de fusie van de koekjesfabrieken Céraliment en LU Brun.

Koekjesproductie
In Dordrecht bouwde Victoria ten zuiden van de stad een nieuwe moderne fabriek die in 1980 geopend werd. In 1986 werd Générale Biscuit overgenomen door BSN-Gervais-Danone dat in 1994 haar naam wijzigde in Groupe Danone. De groep koos ervoor om voluit het koekjesmerk LU te promoten. Tot in 1992 werd er in Dordrecht nog geproduceerd onder de merknaam Victoria. In 2002 sloot uiteindelijk ook de koekjesfabriek en werd de productie overgebracht naar Herentals in België. Het gebouw werd verkocht aan Continental Bakeries-Haust.

 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blik met noodmaaltijd - 72 noodbiscuits

Onderwerp / Thema
Blik - noodrantsoen - noodmaaltijd - noodbiscuits - De Gruyter - Victoria

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - zwart

Uitgever
De Gruyter - Victoria

Merk
De Gruyter - Victoria

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Ongeopend blik inclusief 72 noodbiscuits met opener

Tijdperk
1962

Kwaliteit
Blik is vintage en vertoont gebruiks- en slijtagesporen

Hoogte
15,50 cm

Lengte
17,00 cm

Breedte
10,50 cm

Inhoud
Inclusief 72 noodbiscuits

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel