Vorige Artikel 125 van 389 Volgende

Vintage kaasblik in de vorm van een Edam-kaasbal van J. Laming & Sons, Rotterdam

Artikelnummer: BT-3966-22
€ 49,95
Voorraad 1 stuk

Vintage kaasblik in de vorm van een Edam-kaasbal van J. Laming & Sons, Rotterdam

  • Vervaardiger: J. Laming & Sons
  • Vervaardigingsdatum: Begin 20e eeuw, rond 1930, wellicht ouder

Ronde rode trommel voor kaas van J. Laming & Sons Rotterdam

Beschrijving
Antiek blikken reclameobject van J. Laming & Sons Rotterdam vervaardigd in de eerste helft van de vorige eeuw. Het object is een waar pronkstuk. J. Lamings & Sons was de naam van een kaashandelaar die begon met Edam en Gouda kaas te exporteren naar Amerika. Het zeldzame object is nog in een vrij goede staat en heeft slechts enkele kleine lakbeschadigingen en wat geringe sporen van oxidatie. Geen deuken! De bol sluit nog goed af.

Deze mooie ronde doos, samengesteld uit twee hemisferen verkeert in een goede algemene staat, zeker gezien zijn leeftijd. Klein gebrek aan verf en vernis, enkele oxidatiepunten zichtbaar op de foto's. Geen deuken.

Geschatte datum: begin van de 20e eeuw, rond 1930, wellicht ouder.

Het bedrijf Laming ging vlak na de Eerste Wereldoorlog failliet. Deze blikken doos kan daarom meer dan honderd jaar oud zijn, een echt stukje oudheid uit Rotterdam. Een object dat in het oog springt met zijn ontwerp en zijn heldere kleuren.

Tekst op het blik: Dutch Product, Made from partly skimmed milk. Dutch Cheese créme de la créme. Can only be obtained from J. Lamings & Sons Rotterdam.

Exporters of Edam and Gouda Cheese. Flamingo brand.

Conditie
Deze blikken trommel verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 13,5 cm.
  • Diameter: 17 cm.

'HULSTKAMP GEBOUW'. Iedere Rotterdammer kent het fraaie gebouw met de knalrode letters op het Noordereiland.

Het Noordereiland is een laat 19e-eeuws kunstmatig eiland, ontstaan ​​na de aanleg van de Koningshaven. De jonge lokale architect, Jacobus Pieter Stok kreeg in 1888 een fabrieksopdracht van het Britse bedrijf Laming & Sons.

Aan de Maaskade realiseerde Stok een fors gebouw van vier verdiepingen met gewelfde daken en een gevel die rijkelijk versierd was met kroonlijsten, witte kalkstenen banden en bronzen en stenen ornamenten. De buitenkant is vrij gebruikelijk vanwege zijn architecturale stijl en onthulde niets van zijn interne doel: een moderne margarine- en kaasfabriek.

De concurrentie in de margarine-industrie was hevig en toen Laming in 1919 failliet ging, betrok distilleerderij Hulstkamp & Son & Molijn het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw bezet door de Duitsers in een poging de stad over te nemen. Afgezien van kogelgaten, overleefde het gebouw op wonderbaarlijke wijze zware gevechten en daaropvolgende stadsbombardementen.

Land van herkomst
Nederland - Holland (Rotterdam)

Soort object
Blikken trommel voor kaas - productverpakking

Onderwerp / Thema
Edam en Gouda kaas - blikken bol - bal - J. Laming & Sons

Decoratie
Bolvormig

Categorie
Vintage blikken en trommels

Kleur
Rood - meerkleurig

Uitgever
J. Laming & Sons

Vervaardiger
J. Laming & Sons, Rotterdam

Merk
J. Laming & Sons

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Ronde bolvorm

Tijdperk
Rond 1930 of eerder

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
13,00 cm

Breedte
17,00 cm

Diameter
17,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel