Artikel 506 van 666

Brocante set oranje/bruine emaille vooraadbbussen voor Koffie, Suiker en Thee

Artikelnummer: BR-3965-22
€ 45,00
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Brocante set oranje/bruine emaille vooraadbbussen voor Koffie, Suiker en Thee

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: jaren 1950 - 1960

Beschrijving
Set van drie ronde oranje/bruine emaille voorraadbussen voor Koffie, Thee en Suiker. Deze bussen zijn uitgerust met losse tinnen oversluit-/opzetdeksels. De decoratie van deze bussen bestaat uit een oranje/bruine ondergronde overlopend van donker naar licht in een zogenoemd schaduw effect. Stoere witte blokletters in emaille aan de voorzijde. Witte binnenzijde.  

De bussen zijn van een ouderwets zware kwaliteit en afkomstig uit de jaren 50/60. 

Conditie
Deze stoere emaille voorraadbussen verkeren in een brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 16 cm. 
  • Diameter: 11 cm. 

Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, creme en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 


Brocante
Het woord ’brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk vertaalt 'tweedehands' of 'vlooienmarkt'. In het Nederlands duidt 'brocante' vaak op producten met een oud en gebruikt uiterlijk, zoals een brocante oude kast, tafel of spiegel. Brocante zijn vaak oud en hebben een doorleefd karakter. Brocante zijn alleen niet oud genoeg om als antiek gezien te worden. Antiek moet namelijk minimaal 50 jaar oud zijn. Binnen brocante zijn er twee soorten: oude en nieuwe brocante.

Oude brocante is, zoals woord al zegt, oud, gebruikt en doorleefd. Zo is de verf afgebladderd, zijn er scheurtjes zichtbaar of staan de poten scheef. Dit geeft de oude brocante hun karakteristieke en doorleefde uiterlijk wat een landelijke sfeer met zich meebrengt. Hierdoor geven brocante een ongedwongen en landelijke sfeer aan de inrichting, wat brocante zeer geliefd maakt. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn tevens ook een verschil ten opzichte van antiek, waar dit soort 'defecten' niet gewenst zijn en vaak worden gerepareerd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Geëmailleerde voorraadbussen voor koffie, thee en suiker

Onderwerp / Thema
Brocante - emaille - voorraadbus - koffie - thee - suiker

Decoratie
Witte geëmailleerde blokletters

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Oranje/bruin - wit - tin

Uitgever
Onbekend

Vervaardiger
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Metaal - tin - emaille

Bijzonderheden
Losse oversluitdeksels

Tijdperk
Jaren 1950 - 1960

Kwaliteit
Brocante met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
16,00 cm

Diameter
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel