VERKOCHT

Vorige Artikel 13 van 128 Volgende

Brocante resedagroen geëmailleerd lepelrek met goudkleurig biesrand en drie lepels

Artikelnummer: BR-3963-22

Brocante resedagroen geëmailleerd lepelrek met goudkleurig biesrand en drie lepels

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1940 - 1950

Emaille rek met keukengerei

Beschrijving
Resedagroen geëmailleerd lepelrek uit de jaren 40/50 in een mooie brocante staat. Het lepelrek bestaat uit een wandbord met opbollende rechthoek en randen en is versierd met gouden biezen. Aan de onderzijde bevind zich een ovaalvormig ligbakje. Het rek heeft twee ogen voor bevestiging aan de muur.

Aan dit lepelrek hangen een schuimspaan, pollepel en juslepel in resedagroen met goudkleurige bies en een witte binnenkant.

Conditie
Dit geëmailleerde lepelrek verkeert in een goede brocante staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 48 cm.
  • Lengte: 37 cm.
  • Breedte: 11,5 cm.

Een lepelrek is een rek waar lepels aan hangen. Aan een lepelrek hangen meestal:

  • Soeplepel
  • Juslepel
  • Sauslepel
  • Schuimspaan

Tegenwoordig worden deze lepels vaak gemaakt van roestvast staal, maar in de jaren 40-50 van de 20e eeuw werden deze vaak geëmailleerd. Soms hangen er ook andere keukenvoorwerpen aan een lepelrek, zoals pureestamper, vleesvork, spatel, garde, zeef of kwast.


Brocante
Het woord ’brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk vertaalt 'tweedehands' of 'vlooienmarkt'. In het Nederlands duidt 'brocante' vaak op producten met een oud en gebruikt uiterlijk, zoals een brocante oude kast, tafel of spiegel. Brocante zijn vaak oud en hebben een doorleefd karakter. Brocante zijn alleen niet oud genoeg om als antiek gezien te worden. Antiek moet namelijk minimaal 50 jaar oud zijn. Binnen brocante zijn er twee soorten: oude en nieuwe brocante.

Oude brocante is, zoals woord al zegt, oud, gebruikt en doorleefd. Zo is de verf afgebladderd, zijn er scheurtjes zichtbaar of staan de poten scheef. Dit geeft de oude brocante hun karakteristieke en doorleefde uiterlijk wat een landelijke sfeer met zich meebrengt. Hierdoor geven brocante een ongedwongen en landelijke sfeer aan de inrichting, wat brocante zeer geliefd maakt. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn tevens ook een verschil ten opzichte van antiek, waar dit soort 'defecten' niet gewenst zijn en vaak worden gerepareerd.


Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Geëmailleerd lepelrek met keukengerei

Onderwerp / Thema
Lepelrek - emaille - keukengerei

Decoratie
Goudkleurige bies

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Resedagroen - goud - wit

Uitgever
Onbekend

Vervaardiger
Onbekend

Merk
Onbekend

Materiaal
Metaal - emaille

Bijzonderheden
Met 2 ogen voor bevestiging aan de muur

Tijdperk
Jaren 40 - 50

Kwaliteit
Goede brocante staat

Hoogte
48,00 cm

Lengte
37,00 cm

Breedte
11,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel