Vorige Artikel 128 van 389 Volgende

Ronde vintage blikken trommel met bloemendecoratie in reliëf van De Gruyter

Artikelnummer: BT-3960-22
€ 14,95
Voorraad 1 stuk

Ronde vintage blikken trommel met bloemendecoratie in reliëf van De Gruyter

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: 1910 - 1960 

Beschrijving
Ronde vintage blikken koekjestrommel uitgevoerd met een los iets bollend golvend oversluitdeksel met opstaande kant en rolrand. De decoratie van dit blik bestaat uit diverse fantasie-versieringen van een fijn rankmotief in relief, op rand en deksel. De kleur van het blik is metaalachtig zwart met enkele lichte accenten in rood en blauw.

De bodem van het blik bestaat uit diverse circels in reliëf en met de bekende slagzin: "en betere waar en 10 procent alleen De Gruyter".

Conditie
Dit blik verkeert in een originele vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 8.4 cm.
  • Diameter: 14.3 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). 

Piet de Gruijter (1795-1867) begon in 1818 in 's-Hertogenbosch met een paarden-grutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Later nam zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming over. De klantenkring bestond vooral uit boeren in de omgeving van 's-Hertogenbosch. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd aan het verwerkingsbedrijf een keten van winkels toegevoegd, aanvankelijk alleen in 's-Hertogenbosch. In 1896 werd een winkel in Utrecht geopend en in 1902 in Amsterdam. 

Tot de leiding van het bedrijf De Gruyter behoorde inmiddels ook een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950). In 1912 werd gestart met het branden van koffiebonen. 

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond en had men een extra middel om de filiaalchefs te controleren. Omdat De Gruyter alleen producten van eigen merk verkocht waren de brutoprijzen toch niet te vergelijken met die van anderen. 

In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De meeste winkels waren in die tijd gevestigd in de vier grote steden van Nederland. 

In het verzuilde Nederland was De Gruyter de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Met de ontzuiling werden deze verhoudingen na 1950 geleidelijk wat losser. 

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. Er waren meer dan 550 winkels en bijna 7.500 personeelsleden. In 's-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid. 

In december 1967 werd de 10% korting afgeschaft, met verlaging van de prijzen. In plaats daarvan kon men 10% van het aankoopbedrag sparen, en na voor f 250 gekocht te hebben en dus f 25 te hebben gespaard, hierop 10% "rente" krijgen (waardoor de slagzin kon blijven), of via een rentespaarbrief na 5 jaar f 12,50. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - huishoudelijk - verpakking - houder

Decoratie
Fantasie decor

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Zwart metaal met lichte rood en blauwe accenten

Uitgever
De Gruyter

Vervaardiger
De Gruyter

Merk
De Gruyter

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1910 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
8,40 cm

Diameter
14,30 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel